18 Οκτωβρίου 2013

Τράπεζες: Πως λειτουργεί η «άτακτη» άσκηση των warrants

Η πράξη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προβλέπει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι υποχρεωμένο να διατηρήσει τις μετοχές που αντιστοιχούν στα warrants για 3 χρόνια (36 μήνες) από την έκδοσή τους. Μετά την λήξη της παραπάνω περιόδου και έως την τελική ημερομηνία άσκησης των warrants (54 μήνες από την ημέρα έκδοσής τους) το Ταμείο μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να μεταβιβάζει τις μετοχές που αντιστοιχούν στα warrants που δεν έχουν εξασκηθεί.

Πρόκειται, σύμφωνα με άρθρο στο 
το euro2day, για την επονομαζόμενη «άτακτη» άσκηση δικαιωμάτων ή τον κίνδυνο «ξαφνικού θανάτου», όπως τον αποκαλούσαν τραπεζίτες, όταν βρισκόταν σε διαπραγμάτευση το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης. Τώρα τα hedge funds αλλά και μέρος της αγοράς ζητά να δοθεί άμεσα η δυνατότητα «άτακτης» άσκησης των warrants και όχι μετά από 30 μήνες.

Με βάση την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση, η άτακτη άσκηση των warrants δουλεύει ως εξής:

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχοντας προφανώς ενδείξεις αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες, γνωστοποιεί στους κατόχους warrants , την πρόθεση του να πωλήσει τις συγκεκριμένο αριθμό τραπεζικών μετοχών. Και τους καλεί, ως έχοντες πρώτο δικαίωμα προτίμησης, να εξασκήσουν τα warrants.

Η ειδοποίηση πρέπει να γίνεται 30 ημερολογιακές ημέρες πριν την πώληση και οι κάτοχοι των warrants έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν τις προς μεταβίβαση μετοχές σε τιμή ανά μετοχή ίση με την κατώτερη μεταξύ α) της τιμής εξάσκησης και β) της μέσης χρηματιστηριακής τιμής των 50 συνεδριάσεων που προηγούνται της ημερομηνίας γνωστοποίησης.

Οι κάτοχοι των warrants έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα αγοράς για τις τυχόν λοιπές μετοχές που δικαιούνται κατά παρέκκλιση των χρονικών περιορισμών και έτσι να ολοκληρωθεί ταχύτερα η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
Τυχόν αλλαγή του πλαισίου και άμεση ενεργοποίηση της άτακτης άσκησης σημαίνει ότι το ΤΧΣ θα χάσει μέρος των κεφαλαίων που έβαλε στις τράπεζες, προκειμένου οι τελευταίες να ιδιωτικοποιηθούν και επομένως να εισπράξει άμεσα μέρος των χρημάτων του.

Για παράδειγμα, η μεσοσταθμική τιμή 50 συνεδριάσεων του τίτλου της Τράπεζας Πειραιώς με βάση το κλείσιμο της Τετάρτης διαμορφώνεται στα 1,262 ευρώ και η τιμή εξάσκησης της πρώτης περιόδου των warrants ( 2/1/2014) διαμορφώνεται σε 1,734 ευρώ. Αντίστοιχα, στην Εθνική η μεσοσταθμική τιμή 50 συνεδριάσεων διαμορφώνεται στα 3,287 ευρώ και η τιμής εξάσκησης της πρώτης περιόδου ( 26/12/2013) στα 4,375 ευρώ.

Αν η ρήτρα άτακτης άσκησης ίσχυε σήμερα το Ταμείο θα κινδύνευε να υποστεί ζημιά της τάξης του 25% με 27% επί των κεφαλαίων που έβαλε σε ΕΤΕ (8,67 δισ.) και Πειραιώς (6,98 δισ.).

Στον αντίποδα, στην περίπτωση της Alpha το ΤΧΣ θα μπορούσε θεωρητικά να εισπράξει όλο το ποσό (4,02 δισ.) που έβαλε στην ΑΜΚ και να χάσει μόνο την προβλεπόμενη υπεραπόδοση. Και αυτό διότι η μεσοσταθμική τιμή διαμορφώνεται στα 0,569 ευρώ και η τιμή εξάσκησης των warrants κατά την πρώτη περίοδο (10/12/2013) στα 0,4488 ευρώ.

__________________
Πηγή:
Η ανάρτηση ουσιαστικά αποτελεί αναδημοσίευση μέρους από άρθρο στο euro2day (στις 18.10.2013) με τίτλο "Μικρό «καλάθι» για αλλαγές στα warrants".
Το σύνολο του άρθρου στο: http://www.euro2day.gr/news/market/article/1145859/mikro-kalathi-gia-allages-sta-warrants.html






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου