17 Οκτωβρίου 2013

Προσωρινή ανακούφιση στις ΗΠΑ από την υπερψήφιση του νόμου για το χρέος

Την τελευταία στιγμή το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε συμφωνία προκειμένου να μπει ένα τέλος στο μερικό κλείσιμο των ομοσπονδιακών υπηρεσιών και να απομακρυνθεί η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου από το χείλος μιας ιστορικής χρεοκοπίας. Η συμφωνία πάντως προσφέρει προσωρινή και μόνο ανακούφιση. 

Μετά από εβδομάδες πυρετωδών διαβουλεύσεων, η Γερουσία (με ψήφους 81 έναντι 18) και η Βουλή των Αντιπροσώπων (με ψήφους 285 έναντι 144) πέρασαν τελικά τα μέτρα για τις δαπάνες, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι παραιτήθηκαν από την προσπάθειά τους να συνδέσουν τη νομοθεσία με αλλαγές στο Obamacare.

Αν και η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο παρά πέντε θα παρατείνει την δυνατότητα δανεισμού των ΗΠΑ μόνο μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας θα διαθέτει τα εργαλεία να παρατείνει προσωρινά την δυνατότητα δανεισμού της και πέραν αυτής της ημερομηνίας.

Πέραν της αύξησης του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, και της πλήρους χρηματοδότησης της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός διμερούς πάνελ από τη Βουλή και τη Γερουσία που θα κληθεί να βρει τρόπους για μακροπρόθεσμη μείωση του ελλείμματος.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζιμ Γιονγκ Κιμ, δήλωσε πως «η παγκόσμια οικονομία απέφυγε μια πιθανή καταστροφή». 

Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το αμερικανικό Κογκρέσο έκανε ένα σημαντικό και απαραίτητο βήμα, βάζοντας τέλος στο μερικό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και αυξάνοντας το όριο χρέους, ... Για τη συνέχεια, θα είναι απαραίτητο να μειωθεί η αβεβαιότητα σε ότι αφορά την διεξαγωγή της δημοσιονομικής πολιτικής, αυξάνοντας το όριο χρέος με έναν πιο διαρκή τρόπο...». 

Η συμφωνία πάντως θα προσφέρει προσωρινή μόνο ανακούφιση, καθώς δεν επιλύει τα θεμελιώδη προβλήματα των δαπανών και των ελλειμμάτων, ενώ, λόγω του προσωρινού της χαρακτήρα, οι Αμερικάνοι έρχονται και πάλι αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μιας ακόμα πολιτικής διαμάχης για τον προϋπολογισμό και ενός ακόμα "λουκέτου" στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες στις αρχές του επόμενου έτους.

__________________
Πηγή, από το άρθρο στο euro2day.gr (της 17.10.2013):
http://www.euro2day.gr/news/world/article/1145959/hpa-yperpshfisthke-o-nomos-gia-to-hreos.html






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου