23 Οκτωβρίου 2013

Εξαφανίζονται 250.000 παιδιά το χρόνο στην Ευρώπη

Ελπίδες σε χιλιάδες γονείς εξαφανισμένων παιδιών έδωσε η ανακάλυψη της μικρής «Μαρίας» σε καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα πριν από μερικές ημέρες. Όμως, πόσα είναι τα παιδιά που εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη;

Συνολικά «250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη», δηλαδή «ένα παιδί κάθε δύο λεπτά», σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διευκρινίζει η Ντελφίν Μοραλίς, αναπληρώτρια γενική γραμματέας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Missing Children Europe. Ωστόσο σχετικοποιεί τους αριθμούς αυτούς, υπογραμμίζοντας πως «η συλλογή πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πολύ κακή».

Ανάμεσα σ' αυτά τα εξαφανισμένα παιδιά, η μεγάλη πλειονότητα είναι φυγάδες. Άλλα επίσης είναι παιδιά «που απάγονται από τον έναν από τους γονείς τους» στη διάρκεια δύσκολων χωρισμών. «Οι πολύ ανησυχητικές εξαφανίσεις», οι οποίες είναι κατά πολύ λιγότερες, αντιπροσωπεύουν «2% ως 5% των περιπτώσεων», δηλαδή από 5.000 ως 12.500 ανηλίκους.

«Ποιος είναι ο αληθινός αριθμός;», αναρωτιέται ο Ερίκ Μουζέν, ο πατέρας της Εστέλ, η οποία εξαφανίσθηκε το 2003 στη Γαλλία, και προσθέτει: «Δέκα χιλιάδες παιδιά, αρχίζει να γίνεται μια μικρή πόλη». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό που λείπει είναι μια κεντρική βάση δεδομένων για τα εξαφανισμένα παιδιά».
Οι ενώσεις προστασίας των παιδιών, που έχουν συνασπιστεί στην ομοσπονδία Missing Children Europe, ανταλλάσσουν πληροφορίες και μπορούν να διανέμουν ειδοποιήσεις για εξαφανισμένα παιδιά σε άλλες χώρες. 

Οι συγγενείς ενός παιδιού που εξαφανίζεται μπορούν να τηλεφωνούν στο 116000, έναν αριθμό που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα σε 25 χώρες της Ευρώπης.

Πάντως, κάθε περίπτωση εξαφανισμένου παιδιού που εντοπίζεται, είναι μια ανάσα αισιοδοξίας για τους γονείς, ορισμένοι από τους οποίους περιμένουν εδώ και χρόνια μια απάντηση στην αγωνία τους.

_______________
Πηγή: http://www.ethnos.gr Αποσπάσματα από άρθρο με τίτλο "Κομισιόν: Εξαφανίζονται 250.000 παιδιά το χρόνο στην Ευρώπη" που δημοσιεύτηκε στις 23.10.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου