29 Οκτωβρίου 2013

Beppe Grillο: Μας κάνει να γελάσουμε, αλλά και να σκεφτούμε

Γιατί η Ιταλία πρέπει να χρεοκοπήσει μας εξηγεί ο κωμικός, αλλά και πολιτικός πλέον, Beppe Grillo, σε μια σύντομη συνέντευξή του στο Bloomberg - Businessweek, την οποία είχε δημοσιεύσει (δυο μήνες πριν περίπου) το capital.gr. 

Ως γνωστόν το κόμμα του απετέλεσε τη μεγάλη έκπληξη στις τελευταίες ιταλικές εκλογές, αποσπώντας το 25% περίπου των ψήφων*

Αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια το μέρος του άρθρου, που αναφέρεται στην ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Beppe Grillο:

Ξεκινήσατε ως κωμικός. 

Παραμένω κωμικός, και εξαιρετικός μάλιστα.

Είχατε πάντα σχέση με την πολιτική;

Όχι, πέρασα από στάδια. Στην αρχή έλεγα διάφορα αστεία. Μετά ανακάλυψα την πολιτική σάτιρα. Μετά συνειδητοποίησα πως η πολιτική περνά μέσα από τα προϊόντα που έχουμε στο ψυγείο μας, από το γιαούρτι που κάνει άπειρα χιλιόμετρα μέσα στο φορτηγό. Πίσω από την κάθε ημέρα, κρύβεται η παγκόσμια πολιτική. Ο κόσμος έβγαινε από τις παραστάσεις μου και έλεγε «μας έκανε να γελάσουμε, αλλά και να σκεφτούμε». Επιχείρησα να το μετουσιώσω σε ένα πολιτικό κίνημα, το Meetups. Και προχωρήσαμε μέχρι τις εθνικές εκλογές, όπου αποσπάσαμε το 25%.

Μιλάτε για χρεοκοπία...

Όταν έχεις ένα χρέος που σε στραγγαλίζει, δεν μπορείς να αναπτυχθείς. Πρέπει να γυρίσεις και να πεις: «Ας το κάνουμε διαφορετικά». Το πρόβλημα είναι ότι μεγάλο μέρος του χρέους μας βρίσκεται στα χέρια γαλλικών και γερμανικών τραπεζών και θέλουν τα λεφτά τους. Δεν γινόταν να χρεοκοπήσουμε, επειδή θα παρασέρναμε την Ευρώπη μαζί μας.

Αλλά αυτό ισχύει ακόμη, σωστά;

Μόλις θα έχουν πάρει πίσω τα λεφτά τους, θα μας αφήσουν.

Πού έκανε λάθος η Ιταλία;

Φταίνε οι Ιταλοί.

Έχει κλείσει το δημοκρατικό μονοπάτι για εσάς;

Υπάρχουμε ακόμη. Εάν μας δινόταν η ευκαιρία, θα παίρναμε τη χώρα και θα αρχίζαμε να χτίζουμε μια οικονομία μικρών επιχειρήσεων: με τεχνίτες, αγροτική παραγωγή και τουρισμό. 

Ποιο το σχέδιο για να σας δοθεί αυτή η ευκαιρία;

Δυστυχώς, η κατάρρευση. Η Ελλάδα. Είναι ο καθρέφτης μας.

Έχετε πει ότι θέλετε δημοψήφισμα για το ευρώ.

Έχω πάει πέρα από το ευρώ πια. Το ευρώ δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα. Είμαστε ήδη εκτός ευρώ. Το πρόβλημά μας δεν είναι το ευρώ, αλλά το χρέος.

Γιατί δημοψήφισμα;

Γιατί θέλουμε τη νομισματική μας κυριαρχία. Αν τυπώναμε τώρα χρήμα, θα υπήρχε λίγο περισσότερος πληθωρισμός, αλλά θα ήμασταν ανταγωνιστικοί απέναντι σε κάθε χώρα του κόσμου.

Θα ψηφίζατε να μείνετε εντός ή εκτός;

Η Ευρώπη είναι ένα πράγμα. Η Ευρωζώνη είναι ένα άλλο. Από τις 28 χώρες, 11 δεν μοιράζονται το ευρώ. Δεν κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν. Οι Έλληνες θα μπορούσαν να έχουν σωθεί. Δεν τους νοιάζει που οι Έλληνες αργοπεθαίνουν σε μια γωνιά. Όπως ακριβώς δεν νοιάζονται για μας.

__________________
Πηγή:
http://www.capital.gr/businessweek/articles.asp?id=1857339&ppg=0
όπου δημοσιεύτηκε στις 24.08.2013

*Στις τελευταίες ιταλικές εκλογές (2/2013) τα «Πέντε Αστέρια» του Μπέπε Γκρίλο απέσπασαν το 25,55% των ψήφων στη Βουλή και το 23,79% στη Γερουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου