26 Οκτωβρίου 2013

Η συνόδος κορυφής της ΕΕ για την αμερικανική κατασκοπεία

«Η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών (Ευρώπης και ΗΠΑ) θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την απαραίτητη συνεργασία στον τομέα της συλλογής πληροφοριών» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που ολοκληρώθηκε χθες Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Οι καταγγελίες ότι η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) είχε αποκτήσει πρόσβαση σε χιλιάδες γαλλικά αρχεία τηλεπικοινωνιών και παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της Μέρκελ, έχει προκαλέσει οργή στην Ευρώπη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς. 

«Πρέπει να σταματήσει (η κατασκοπεία) και να απαιτήσουμε εξηγήσεις», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αφού τόνισαν τη στενή σχέση μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, παράλληλα εξέφρασαν την πεποίθησή ότι η εταιρική αυτή σχέση θα πρέπει να βασίζεται σε σεβασμό και εμπιστοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων και της συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών. Επεσήμαναν ακόμη ότι η συλλογή πληροφοριών είναι καθοριστικό στοιχείο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Γαλλία και η Γερμανία, που είχαν αναλάβει την κοινή πρωτοβουλία, εξουσιοδοτήθηκαν από την ΕΕ να διεξάγουν συζητήσεις με τις ΗΠΑ με στόχο τον επαναπροσδιορισμό των αμοιβαίων σχέσεων που αφορούν στα ζητήματα κατασκοπείας.

Πηγές: http://www.tanea.gr και http://www.tovima.gr

Φωτογραφία από "το Βήμα":
Με μάτια-κάμερες παντού, ακόμη και στα φτερά, ο τεράστιος αμερικανικός φαλακρός αετός της NSA παρακολουθεί ένα κοπάδι από αναρίθμητα «πρόβατα». Εργο γκράφιτι που εμφανίστηκε πριν από λίγες μέρες σε τοίχο της Κολωνίας με την υπογραφή της γερμανικής κολεκτίβας καλλιτεχνών «Captain Borderline».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου