14 Οκτωβρίου 2013

Ποιο είναι το προφίλ των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής

Ο κεντρικός κορμός των ψηφοφόρων της Χ.Α. προέρχεται από πολίτες μέσου ή χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, που ανήκαν στη μεσοαστική τάξη, δέχθηκαν από την κρίση ένα ισχυρότατο πλήγμα στο εισόδημά τους και θεώρησαν υπεύθυνους γι’ αυτό «τα κόμματα και τους κυβερνώντες αδιακρίτως». Πρόκειται κυρίως για άνδρες ηλικίας 25-55 ετών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους αυτοπροσδιορίζονται ως "κεντρώοι"!

Αυτό προκύπτει από τις τελευταίες έρευνες της GPO, και όσα αποκαλυπτικά ανέφερε ο πρόεδρός της κ. Τάκης Θεοδωρικάκος. 

Ειδικότερα στις τάξεις των χρυσαυγιτών θα βρει κανείς κυρίως μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ανέργους, συνταξιούχους, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς επιστημονική κατάρτιση (π.χ. τεχνίτες, εμπόρους, μικροεπιχειρηματίες, ταξιτζήδες κ.λπ.). Στην πλειοψηφία τους (κατά 75%!) είναι άνδρες, ενώ οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 25%.

Τα κίνητρά τους δεν είναι ιδεολογικά. Στη λεγόμενη ιδεολογική κλίμακα 1-10 (όπου 1 είναι η άκρα Αριστερά και 10 η άκρα Δεξιά), το 40,3% των χρυσαυγιτών επιλέγει τις μετριοπαθείς θέσεις (5 και 6) και μόνον 27,2% απαντούν ότι είναι ακροδεξιοί.


Η βασική αιτία που ψηφίστηκε η Χ.Α. ήταν η τιμωρία των «καθεστωτικών» αντιπάλων της. Έτσι αρκετοί αναλυτές θεωρούν πιθανότερο η πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Χ.Α. να στραφεί σε κάποιο άλλο αντισυστημικό - τιμωρητικό κόμμα (αν η Χ.Α. εκλείψει) παρά να επιστρέψουν στη Ν.Δ. ή στο ΠΑΣΟΚ.

Ποιοι δείχνουν να εγκαταλείπουν τη Χ.Α. μετά τα τελευταία γεγονότα; Κάποιες από τις γυναίκες που την στήριζαν και κυρίως νεότεροι υποστηρικτές της, που προφανώς τρόμαξαν από το φονικό.

_________________
Πηγή: από άρθρο του Κ. Ζούλα στο http://www.kathimerini.gr 14/10/2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου