18 Οκτωβρίου 2013

Στίχοι Καβάφη ταξιδεύουν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα!

Οι στίχοι του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή Κ.Π Καβάφη κυκλοφορούν αυτές τις μέρες στους δρόμους της Αθήνας, εκεί που βρίσκονται οι άνθρωποι για τους οποίους γράφτηκαν. 

Με πρωτοβουλία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, λεωφορεία, βαγόνια και σταθμοί του μετρό φιλοξενούν τους εκπληκτικούς στίχους του Αλεξανδρινού ποιητή.  

Στίχοι που σχετίζονται με την καθημερινότητα, περνούν ένα μήνυμα και δίνουν τροφή για σκέψη. 


Για όσους νιώθουν «ξένοι», όσους θέλουν «να τραβήξουν μπροστά», για όσους «σήμερα δεν έχουν κεφάλι για δουλειά» και που «εδώ που έφτασαν, λίγο δεν είναι», ο Κ. Π. Καβάφης καθρεφτίζει τη σκέψη τους. Το δημιουργικό υπογράφουν οι βραβευμένοι Beetroot, ανατρέποντας τα δεδομένα, δίνοντας μια ποπ νότα στην εικόνα του ποιητή και κάνοντας τους στίχους οικείους και προσιτούς 


«Επιλέξαμε στίχους που δείχνουν πως ο Καβάφης έχει μοναδικό διαρκές χάρισμα να συνομιλεί με τον άνθρωπο κάθε εποχής. Ακόμη και σήμερα μας μιλάει για συνθήκες της καθημερινότητας μας όπως λίγοι μπορούν» είπε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη επικοινωνίας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, Αφροδίτη Παναγιωτάκου. 


Οι στίχοι που επιλέχθηκαν και «ταξιδεύουν» στους δρόμους της Αθήνας είναι οι παρακάτω: 
«Εδώ που έφθασες, λίγο δεν είναι» (Το πρώτο σκαλί)
«είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία» (Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.)
«Ξένος εγώ ξένος πολύ» (Μύρης˙ Αλεξάνδρεια του 340 μ.Χ.)
«Δεν έχω σήμερα κεφάλι για δουλειά.» (Συμεών)
«Το σώμα μου στες ηδονές θα δώσω» (Τα επικίνδυνα)
«Επέστρεφε συχνά και παίρνε με, αγαπημένη αίσθησις» (Επέστρεφε)
«Και τέλος πάντων, να, τραβούμ’ εμπρός» (Εν μεγάλη Eλληνική αποικία, 200 π.X.)
«Όπως μπορείς πια δούλεψε, μυαλό» (Ένας νέος, της τέχνης του λόγου - στο 24ον έτος του)
«Τα μεγαλεία να φοβάσαι, ω ψυχή» (Μάρτιαι Ειδοί) 



Προς αποφυγή παρερμηνειών, όπως ενδεχωμένως συμβαίνει με το στοίχο «είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία», ο συγκεκριμένος στίχος θα συμπληρωθεί όπου έχει αναρτηθεί ως εξής: «Να μη βιαζόμεθα, είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία».



Η ανακοίνωση του Ιδρύματος Ωνάση:

Το ίδρυμα Ωνάση απέκτησε το αρχείο Κ. Π. Καβάφη με σκοπό όχι μόνον την προστασία του υλικού που το αποτελεί, αλλά κυρίως τη διάδοση του έργου του αλεξανδρινού ποιητή μέσα από κινήσεις εξωστρέφειας.

Οι στίχοι που επελέγησαν για την καμπάνια στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στόχο είχαν την πρόκληση της περιέργειας και του προβληματισμού εκείνων που δεν γνωρίζουν ήδη το έργο του. Στόχος, επίσης, ήταν το να ξεκινήσει μία ευρεία συζήτηση γύρω από τους τρόπους με τους οποίους η ποίηση μπορεί να συνομιλήσει με τον πολίτη στο περιβάλλον της καθημερινότητάς του, γεγονός το οποίο συνέβη με απίστευτη δυναμική και δημιουργικότητα, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Συγκεκριμένα, ως προς το στίχο «είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία», κομματικές ή πολιτικές σκοπιμότητες ούτε υπήρξαν, ούτε υπάρχουν. Σε καιρούς έντονης πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής, κατά τους οποίους λέξεις και φράσεις αποκτούν διαστάσεις διαφορετικές από εκείνες που θα είχαν σε άλλες χρονικές στιγμές, ακόμη και η πρόθεση χρήσης ενός στίχου μπορεί να παρερμηνευθεί. Θεωρώντας, όμως, ότι ο διάλογος και η συζήτηση έχουν νόημα πάντοτε, ο συγκεκριμένος στίχος, θα συμπληρωθεί όπου έχει αναρτηθεί ως εξής: «Να μη βιαζόμεθα• είν’ επικίνδυνον πράγμα η βία».






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου