22 Οκτωβρίου 2013

Οι έξι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που μαγνητίζουν τους ξένους επενδυτές

Ενέργεια, real estate, φαρμακοβιομηχανία, τουρισμός, τρόφιμα, τράπεζες, αλλά και προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών βρίσκονται στο «στόχαστρο» ξένων επενδυτών.

Mέρα με τη μέρα ενισχύεται η διάθεση ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές στην «Καθημερινή», πολλά ξένα χαρτοφυλάκια «ποντάρουν» στην προοπτική ανάκαμψης της εγχώριας οικονομίας μετά από 5 χρόνια ύφεσης. «Μαγνήτη» για τα ξένα κεφάλαια αποτελεί η προοπτική επίτευξης ιδιαίτερα υψηλών αποδόσεων, που θυμίζουν αυτές αναδυόμενων αγορών, απολαμβάνοντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα ενός ισχυρού, σκληρού, νομίσματος.

Η δυναμική ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου Αθηνών και η κατακόρυφη υποχώρηση των τιμών των ελληνικών ομολόγων, αποτυπώνουν την κινητικότητα των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων και τη θεαματική βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα.

Ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, πολλά από αυτά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα (hedge funds) κατέχουν μεγάλες θέσεις στις τρεις συστημικές τράπεζες: Alpha, Πειραιώς και Εθνική. Οι ξένοι κατέχουν τόσο μετοχές όσο και δικαιώματα (warrants) με την άσκηση των οποίων (εφόσον δεν τα μεταβιβάσουν στην πάροδο του χρόνου) θα καταστούν οι μεγαλύτεροι μέτοχοι των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στον τομέα των ακινήτων έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία της Εθνικής Τράπεζας για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Πανγαία στο ισραηλινών συμφερόντων private equity, Invel Real Estate II BV με έδρα στην Ολλανδία. Επίσης σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την αξιοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Στην πώληση του ξενοδοχείου Hilton θα προχωρήσει, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, η Alpha Bank.

Στο μικροσκόπιο ξένων επενδυτών βρίσκονται επίσης επιχειρήσεις με υψηλές υποχρεώσεις από τους κλάδους των τροφίμων, της φαρμακοβιομηχανίας, του τουρισμού με στόχο να αγοράσουν χρέος από τις τράπεζες και να αποκτήσουν έτσι έμμεσα στρατηγικό έλεγχο. Η αποσαφήνιση του τρόπου διαχείρισης των προβληματικών στοιχείων των τραπεζών -διαδικασία που είναι σε εξέλιξη από την BlackRock και την ΤτΕ- και η δημιουργία «εσωτερικών κακών τραπεζών» θα ανοίξει τον δρόμο για τη διενέργεια σχετικών συναλλαγών.

Οπως σημειώνουν στην «Καθημερινή» στελέχη τραπεζών είναι εξαιρετικά σημαντικό οι συναλλαγές να πραγματοποιηθούν με δομή κοντά στη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας των επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

____________
Πηγή: http://www.kathimerini.gr
αποσπάσματα από άρθρο στο:
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_21/10/2013_524005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου