5 Αυγούστου 2017

Η μοναδική υπογραφή του σκιτσογράφου Γκιγέρμο Μορντίγιο

από τη Deutsche Welle
Σκιτσογράφος παγκόσμιας φήμης. Οι χαρακτηριστικές φιγούρες του Γκιγέρμο Μορντίγιο είναι σήμερα διάσημες σε όλον τον κόσμο. Εκτός από κινούμενα σχέδια και κόμικς, στην αγορά κυκλοφορούν διεθνώς
ημερολόγια, λούτρινα ζωάκια, αφίσες και παζλ με τις μορφές του αργεντινού σκιτσογράφου, ο οποίος έκλεισε αισίως τα 85 του χρόνια.

Ο Γκιγέρμο Μορντίγιο γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1932 στο Μπουένος Άιρες ως γιος ισπανών μεταναστών. Ήδη από παιδί είχε αποφασίσει να γίνει σκιτσογράφος. Στα 14 του χρόνια παράτησε το σχολείο και εν συνεχεία πήρε ένα πτυχίο σκιτσογράφου. Στα 18 του ξεκίνησε να εικονογραφεί παιδικά βιβλία.


Οι χαρακτήρες που αγαπήθηκαν στη Γαλλία. Μετά από ένα πέρασμα από τον χώρο των κινουμένων σχεδίων ο Μορντίγιο σχεδίασε φιγούρες για ευχετήριες κάρτες. Επρόκειτο για τους προδρόμους των διάσημων χαρακτήρων με τους οποίους ο Αργεντινός γνώρισε την επιτυχία στη Γαλλία τη δεκαετία του 1960. 

Μικροί άνθρωποι, μεγάλες μύτες. Μετά τη Λίμα και τη Νέα Υόρκη ο Μορντίγιο πήγε το 1963 στο Παρίσι χωρίς να ξέρει λέξη γαλλικά. Αυτός ήταν σύμφωνα με τον ίδιο και ο λόγος που οι μορφές του έμεναν σιωπηλές. Πάντως τα σκίτσα του υπερβαίνουν τους περιορισμούς της γλώσσας και γίνονται ευρέως κατανοητές. Το 1966 το περιοδικό Pèlerin δημοσίευσε το πρώτο του καρτούν. Σήμα κατατεθέν η μεγάλη, στρογγυλή μύτη. 

Πανομοιότυπα χαρακτηριστικά. Εκτός από τη χαρακτηριστικότατη μύτη οι μορφές του Μορντίγιο έχουν και άλλα κοινά χαρακτηριστικά. Δεν έχουν ονόματα, αυτιά, έχουν παρόμοια κουρέματα, συχνά ορθάνοιχτα μάτια ενώ στο στόμα τους είναι ορατό μόνο ότι είναι ανοιχτό. Ο δημιουργός θεωρεί τα κοινά χαρακτηριστικά ένα είδος συμβολισμού για την ανθρώπινη υπόσταση.

Έμπνευση από τους 7 νάνους. Ο Μορντίγιο εμπνεύστηκε για να σχεδιάσει τη χαρακτηριστική μύτη από κινηματογραφικές εικόνες της παιδικής του ηλικίας. Όταν είδε τη Χιονάτη εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από τις μύτες των 7 νάνων, ώστε χρησιμοποιήσε αργότερα αυτό το μοτίβο ως πρότυπο για τα δικά του σκίτσα.

Προτίμηση στα μεγάλα ζώα. Στα έργα του αργεντινού σκιτσογράφου δεν συγκαταλέγονται μόνο οι μικρές ανθρώπινες φιγούρες με τις μεγάλες μύτες, αλλά και μεγάλα ζώα, κατά προτίμηση αγελάδες και καμηλοπαρδάλεις. Ο Μορντίγιο χρησιμοποιεί νερομπογιές, μελάνι, παστέλ και ακρυλικά χρώματα για τα σχέδιά του.

Συχνά αβοήθητοι ήρωες. Οι ήρωες του Μορντίγιο βρίσκονται συχνά σε φαινομενικά αδιέξοδες καταστάσεις. Παρότι έχουν μοναδικό στήριγμα τους εαυτούς τους, καταφέρνουν να αντεπεξέρχονται με αξιοπρέπεια. Ο εμπνευστής τους τούς συνδέει με την τρυφερότητα, την ελπίδα και την επιθυμία να κάνεις την κάθε στιγμή ό,τι καλύτερο μπορείς όσο δραματική κι αν είναι η κατάσταση.

Λευκές φιγούρες σε πολύχρωμο διάκοσμο. Ενώ οι μορφές του δεν έχουν χρώμα η πλειοψηφία των έργων του Μορντίγιο χαρακτηρίζεται από πολύ έντονα χρώματα που τις περιβάλλουν. Ο τρόπος απεικόνισής εστιάζει στα βασικά στοιχεία και μεταφέρει συνήθως στον θεατή με μια ματιά την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία κινούνται οι ήρωες. 

Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου