1 Μαΐου 2018

5 υγιεινές συνήθειες που μπορούν να χαρίσουν τουλάχιστον 10 χρόνια ζωής

Οι άνθρωποι που τηρούν πέντε υγιεινές συνήθειες, μπορούν να ελπίζουν ότι θα προσθέσουν τουλάχιστον δέκα ακόμη χρόνια στο προσδόκιμο της ζωής τους, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι πέντε αυτές συνήθειες που μπορούν να χαρίσουν μια έξτρα δεκαετία ζωής ή και παραπάνω, είναι η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση, το κανονικό βάρος, η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο και το κόψιμο του τσιγάρου.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον δρα Φρανκ Χου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Circulation», μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 79.000 γυναίκες και 44.400 άνδρες σε βάθος περίπου 30ετίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι άνθρωποι ήσαν οι πιο πιστοί στην τήρηση των πέντε υγιεινών συνηθειών, είχαν κατά μέσο όρο 82% μικρότερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια και 65% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με εκείνους που δεν τηρούσαν τις πέντε συνήθειες. Γενικότερα, οι πρώτοι είχαν 74% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Αναλυτικότερα, κανονικό θεωρείται το σωματικό βάρος όταν ο δείκτης μάζας σώματος* είναι μεταξύ του 18,5 και του 25, η σωματική άσκηση πρέπει να γίνεται επί τουλάχιστον 30 λεπτά τη μέρα, ενώ το αλκοόλ δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα ποτήρι κρασιού τη μέρα για τις γυναίκες και τα δύο για τους άνδρες.

Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο συνεπής ήταν η τήρηση των πέντε υγιεινών συνηθειών, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου. Οι 50άρηδες άνδρες που τηρούσαν ευλαβικά τις πέντε υγιεινές συνήθειες, ζούσαν κατά μέσο όρο 12 παραπάνω χρόνια ζωής, ενώ το όφελος για τις 50άρες γυναίκες ήταν ακόμη μεγαλύτερο, φθάνοντας τα 14 χρόνια.

Πατήστε εδώ για να δείτε για την επιστημονική δημοσίευση

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

*Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ, body mass index, BMI) είναι το βάρος ενός ανθρώπου σε κιλά όταν αυτό διαιρεθεί με το τετράγωνο του ύψους του σε μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου