20 Μαΐου 2018

Απρόκλητη επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη

Φραστική και σωματική επίθεση δέχτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη Γενοκτονία των Ποντίων το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο κ. Μπουτάρης μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη,

μετέβη στον Λευκό Πύργο, συνοδευόμενος από την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Καλυψώ Γούλα, για την τελετή υποστολής της σημαίας από ποντιακό και στρατιωτικό τιμητικό άγημα.

Συγκεντρωθέντες του επιτέθηκαν απρόκλητα, αρχικά λεκτικά, ζητώντας του να αποχωρήσει. Στη συνέχεια ορισμένοι κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του ασκώντας και σωματική βία ενώ προκάλεσαν υλικές ζημιές και στο αυτοκίνητο του κ. Μπουτάρη.

Ο κ. Μπουτάρης φυγαδεύτηκε με μεγάλη δυσκολία, καθώς ακόμη και κατα τη διάρκεια της εσπευσμένης αποχώρησής του, κάποια έτρεχαν πίσω του με σκοπό να τον χτυπήσουν. Μάλιστα κάποια στιγμή ο κ. Μπουτάρης έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο έδαφος. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο της πόλεως προκειμένου να εξεταστεί από γιατρούς. 



«Αθλια, απαράδεκτη και άνανδρη» χαρακτηρίζει την επίθεση και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του κεντρικού δήμου, Καλυψώ Γούλα. «Ο Γιάννης Μπουτάρης έπεσε κάτω από τα χτυπήματα και συνέχισαν να τον κλωτσάνε. Είχαν πρόθεση να του κάνουν κακό και φαινόταν, γιατί τον χτυπούσαν και στο κεφάλι». «Ηταν απροστάτευτος. Στο χώρο δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις», συμπλήρωσε. 


«Όσοι συμμετείχαν στα σημερινά επεισόδια δεν εκφράζουν καμία αγανάκτηση. Εκφράζουν μία παραβατική συμπεριφορά απόλυτα καταδικαστέα», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Νεάπολης - Συκεών, Αντώνης Σαουλίδης, ο οποίος ήταν παρών στα επεισόδια. Ο αντιδήμαρχος απευθύνει έκκληση στους Πόντιους τονίζοντας πως «δεν μας εκφράζουν τέτοιες ενέργειες. Δεν τιμούν κανέναν και κυρίως προσβάλουν την ημέρα». 

"Ο Γιάννης Μπουτάρης έπεσε θύμα του τοξικού κλίματος που καλλιεργείται στη Βόρεια Ελλάδα και φυσικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης με αφορμή τα ανοιχτά εθνικά θέματα και όχι μόνο" σχολιάζει σε άρθρο του στην "kathimerini.gr" ο Σταύρος Τζίμας και συνεχίζει αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα εξής: "Ο Μπουτάρης είναι ένα είδος πολιτικού, αν μπορούμε να τον πούμε έτσι, που δεν διατάζει να εκφράζει με θάρρος την γνώμη του και να πάει ενάντια στο ρεύμα εάν πιστεύει ότι έτσι είναι το σωστό. Και για τον λόγο αυτό έχει στοχοποιηθεί από τους πάσης φύσεως αυτόκλητους υπερασπιστές του έθνους"... "Ο Γιάννης Μπουτάρης ενοχλεί διότι άνοιξε για την Θεσσαλονίκη «παράθυρα» στον κόσμο. Την μετέτρεψε από πόλη «σκαντζόχοιρο», λόγω των φοβιών που καλλιεργούσαν οι κατά καιρούς ταγοί της γύρω από -τι άλλο;-την ελληνικότητά της, σε έναν ελκυστικό τουριστικά προορισμό για εθνότητες που μέχρι τότε ήταν σχεδόν αποκλεισμένες, ως «εχθρικές»"... "Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί αυτό που συνέβη στον δήμαρχο"... "Όλοι αυτοί που με ρητορική μίσους γύρω από τα ευαίσθητα εθνικά θέματα στοχοποιούν την αντίθετη άποψη, δεν μπορεί παρά να είναι συνένοχοι εκείνων που απόψε χτυπούσαν με γροθιές και κλοτσιές τον Γιάννη Μπουτάρη". 

Την επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων, καταδίκασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η Νέα Δημοκρατία και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Οι ποντιακές ομοσπονδίες σε κοινή τους ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρουν: "Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση που δέχτηκε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Ακραία στοιχεία, δράστες της επίθεσης, ουδεμία σχέση έχουν με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο". 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr

1 σχόλιο:

  1. Ένοχους έκρινε σήμερα το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τους τρεις κατηγορούμενους για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Το δικαστήριο τιμώρησε με ποινή φυλάκισης 14 μηνών τον έναν από τους δύο 20χρονους και τον 36χρονο ομογενή ενώ ο δεύτερος 20χρονος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών. Το δικαστήριο ανέβαλε την επιβληθείσα ποινή για τους δύο 20χρονους επί τριετία ενώ για τον 36χρονο τη μετέτρεψε προς 5 ευρώ τη μέρα καθώς δεν συνέντρεχαν οι προϋποθέσεις για την αναστολή της ποινής. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή