18 Μαΐου 2018

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2018

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθιέρωσε από το 1977 την 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, σε όλο τον κόσμο. Με πλήθος εκδηλώσεων και ποικίλες δραστηριότητες, τα Μουσεία ανά τον κόσμο ανοίγουν τις πόρτες τους στο κοινό με ελεύθερη είσοδο, εστιάζοντας σ’ ένα ειδικό θέμα που έχει να κάνει με τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία, όπως το φετινό Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό. 

Το τιμώμενο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών

To Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ έχει επιλεγεί ως τιμώμενο Μουσείο για την Ελλάδα για το 2018. Γιορτάζοντας φέτος το θέμα της "Υπερ-συνδεσιμότητας" (Hyperconnectivity), των νέων προσεγγίσεων και των νέων κοινών, το ελληνικό τμήμα του ICOM αποφάσισε να τιμήσει το μοναδικό μουσείο της Ελλάδας που συνδυάζει την τεχνολογία με την επικοινωνία. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών, με τη σειρά του, τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ένα τετραήμερο εκδηλώσεων στις 17,18,19 & 20 Μαίου γεμάτο από δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, γονείς και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Περιηγηθείτε στο αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών και κάντε την ηλεκτρονική σας κράτηση.

Το Μουσείο Ακρόπολης


Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, το Μουσείο Ακρόπολης θα είναι ανοιχτό, από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο τόσο στη μόνιμη έκθεση όσο και στην περιοδική έκθεση «Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια». Επιπλέον, το Σάββατο 19 Μαΐου 2018, το Μουσείο θα γιορτάσει την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων με ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ έως τα μεσάνυχτα.

Ειδικότερα, το Μουσείο Ακρόπολης, για να τιμήσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18/5), θα κυκλοφορήσει αναμνηστικό μετάλλιο που έκοψε σε συνεργασία με το Εθνικό Νομισματοκοπείο, το οποίο είναι εμπνευσμένο από το κυνηγετικό σκυλί της Ακρόπολης. Το έκθεμα χρονολογείται γύρω στο 520 π.Χ. και βρίσκεται στην Αρχαϊκή Αίθουσα. Η καρτολίνα με το αναμνηστικό μετάλλιο θα είναι διαθέσιμη για τους επισκέπτες στα Πωλητήρια του Μουσείου.



Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το Μουσείο, «νοτίως του Παρθενώνα, μέσα στο στρώμα της αρχαίας καταστροφής, βρέθηκε σχεδόν ακέραιο το μαρμάρινο γλυπτό ενός σκυλιού σε φυσικό μέγεθος. Το ζώο βρίσκεται σε ακραία ένταση έτοιμο για το άλμα της επίθεσης καθώς όπως φαίνεται έχει εντοπίσει τα ίχνη του θηράματός του. Η παρουσία του στο ιερό της Αθηνάς ξενίζει, αφού δεν επιτρεπόταν εκεί η παρουσία σκυλιών. Αντίθετα είναι αναμενόμενο για τη θεά του κυνηγιού την 'Αρτεμη που είχε ένα μικρό δικό της ιερό κοντά στον Παρθενώνα. Οι αρχαίοι, ήδη από τα χρόνια του Ομήρου, εκτιμούσαν ιδιαίτερα τα κυνηγετικά σκυλιά, από τα οποία διακρίνονταν για τη δύναμη, την οξυδέρκεια και την ταχύτητά τους, τα λακωνικά και τα κρητικά».

Tο Σάββατο 19 Μαΐου 2018, Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, στις 8:30 μμ., το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών θα ερμηνεύσει έργα από τους μεγάλους συνθέτες (Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σκαλκώτα) στον εξώστη του δεύτερου ορόφου με θέα τα αγάλματα στην Αρχαϊκή Αίθουσα. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μουσική και συγχρόνως τη θέα των μοναδικών αρχαϊκών αγαλμάτων.
Πρόγραμμα μουσικής εκδήλωσης:
W. A. Mozart: Σερενάτα για έγχορδα «Μικρή Νυχτερινή Μουσική» (διάρκεια: 21')
L. Van Beethoven: κουαρτέτο αρ. 4, έργο 18, αρ. 4 σε ντο ελάσσονα (διάρκεια: 23')
Ν. Σκαλκώτας: 5 ελληνικοί χοροί για έγχορδα (διάρκεια: 12')
Το κουαρτέτο εγχόρδων Αθηνών αποτελούν οι Απόλλων Γραμματικόπουλος (βιολί), Παναγιώτης Τζιώτης (βιολί), Πάρις Αναστασιάδης (βιόλα), Ισίδωρος Σιδέρης (βιολοντσέλο). 


Πηγές: otegroupmuseum.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές αναρτήσεις:
Έκθεση: Ελευσίνα, τα μεγάλα μυστήρια (
25.02.2018)
Διεθνής Ημέρα Μουσείων η 18η Μαΐου (
18.05.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου