31 Μαΐου 2018

Στη Ζυρίχη, την ακριβότερη μεγάλη πόλη στον κόσμο

Η Ζυρίχη, το διεθνές οικονομικό κέντρο της Ελβετίας, παραμένει η πιο ακριβή μεγάλη πόλη στον κόσμο, όπως διαπίστωσε δυο μέρες πριν η ελβετική τράπεζα UBS.

Αυτό διάβασα και θυμήθηκα πως, λίγα χρόνια πριν που έτυχε να βρεθώ εκεί για κάποιες ώρες, όταν πλήρωνα τον καφέ μου είχα σκεφτεί ότι με τα ίδια λεφτά στην Αθήνα θα έτρωγα ένα ωραίο γεύμα και θα έπαιρνα και ρέστα!

Πράγματι, η ελβετική αυτή μεγαλούπολη μπορεί να προσφέρει μια από τις καλύτερες ποιότητες ζωής στον κόσμο (το 2018 είναι στη δεύτερη θέση μετά τη Βιέννη), μπορεί να θεωρείται ως ένα ιδανικό μέρος για να ζήσει κανείς, αλλά είναι πανάκριβη! Τα ίδια, σε ελαφρώς μικρότερο βαθμό, ισχύουν και για τις περισσότερες από τις υπόλοιπες ελβετικές πόλεις. 



Η έρευνα της τράπεζας UBS μας ενημερώνει ακόμη ότι παρά τους υψηλούς μισθούς που απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Ζυρίχης, η ελβετική πόλη έρχεται δέυτερη στον κόσμο σε αγοραστική δύναμη, σε σχέση με τον μισθό του μέσου εργαζόμενου, ακολουθώντας το Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας, ενώ η Νέα Υόρκη βρίσκεται στη 10η θέση και το Λονδίνο στην 23η. Φθηνότερη πόλη, στην ετήσια κατάταξη των 77 μητροπολιτικών περιοχών της UBS, παραμένει το Κάιρο, η πρωτεύουσα της Αιγύπτου. 


Λίγα στοιχεία και κάποιες ακόμη φωτογραφίες για τη Ζυρίχη

Η Ζυρίχη (γερμανικά Zürich) είναι η μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας (πληθυσμός της ευρύτερης αστικής περιοχής 1.008.000 κάτοικοι) και πρωτεύουσα του καντονίου της Ζυρίχης. Η πόλη, που 
εκτείνεται γύρω από το βόρειο άκρο της ομώνυμης λίμνης και τις όχθες του ποταμού Λίματ, είναι το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελβετίας. Πρωτεύουσα της χώρας και έδρα της κυβέρνησης είναι η Βέρνη. 

Η ιστορία της Ζυρίχης ξεκινά από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όταν λειτουργούσε με το όνομα Turicum ένα σημείο είσπραξης φόρων στον ποταμό Λίματ. Η πόλη αναπτύχθηκε το Μεσαίωνα, ενώ από το 19ο αιώνα αποτελεί το σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Ελβετίας. 


Grossmünster εξωτερικά επάνω και το εσωτερικό κάτω


Η Ζυρίχη αποτελεί σημαντικό διεθνές οικονομικό κέντρο. Κυριαρχεί ο τομέας των τραπεζικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Δύο από τις μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες, η UBS και η Credit Suisse, έχουν την έδρα τους στην πόλη. Στη Ζυρίχη επίσης βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αξιών της Ελβετίας. 

Στη Ζυρίχη βρίσκονται δύο πανεπιστήμια με μεγάλη ιστορία και διεθνή αναγνώριση, το Πολυτεχνείο ETH (έτος ίδρυσης 1855) και το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης (έτος ίδρυσης 1833). 

Η πόλη αποτελεί και πολιτιστικό κέντρο με αίθουσες για όπερα, θέατρο, μουσική και πολλά μουσεία. Σημαντικά μουσεία είναι το Kunsthaus, το Ελβετικό Εθνικό Μουσείο (Landesmuseum) και το Μουσείο Σχεδιασμού (Museum für Gestaltung). 

Takis Ant / afirimeno.com 
Με πληροφορίες από kathimerini.gr και el.wikipedia.org
Φωτογραφίες (Ζυρίχη): Takis Ant

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου