24 Μαΐου 2018

Ευρωβαρόμετρο: Οι πιο απογοητευμένοι πολίτες στην Ευρώπη οι Έλληνες

«Είμαι αισιόδοξος, διότι τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι η στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών στην ΕΕ είναι σταθερή και αυξανόμενη, παρά το επικείμενο Brexit» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ένα χρόνο πριν τις επόμενες ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα, είπε πως η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου αποκαλύπτει ότι κατά μέσο όρο το 60% των πολιτών της ΕΕ πιστεύει ότι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ είναι κάτι θετικό, ενώ τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένοι ότι η χώρα τους έχει επωφεληθεί από την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ.
«Τα ποσοστά αυτά είναι τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί από το 1983» σημείωσε.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, το Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δείχνει αύξηση στο ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν θετικό το γεγονός της ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ, αλλά ανησυχία για την πορεία των πραγμάτων.

Το παράδοξο καταγράφεται στο γεγονός πως ενώ καταγράφεται αύξηση στο ποσοστό των ελλήνων πολιτών που θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος της ΕΕ και αύξηση στο ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η φωνή τους μετράει στην Ένωση, την ίδια στιγμή καταγράφεται υψηλό ποσοστό των Ελλήνων οι οποίοι δηλώνουν απογοητευμένοι με τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 45% των πολιτών θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος της ΕΕ, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με την καταμέτρηση της προηγούμενης χρονιάς. Αντίστοιχη μείωση παρουσιάζει το ποσοστό των ατόμων που βλέπουν αρνητικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, αφού η φετινή δημοσκόπηση κατέγραψε ποσοστό 21% (έναντι 12% στην ΕΕ) σε σχέση με 31% την περσινή χρονιά. Ένας στους τρείς Έλληνες έχει ουδέτερη άποψη.

Αυξητική είναι και η τάση μεταξύ των Ελλήνων που πιστεύουν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ. Ειδικότερα, το 22% των πολιτών δηλώνουν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, καταγράφοντας αύξηση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την περσινή δημοσκόπηση. Πάντως, η Ελλάδα καταγράφει πολύ χαμηλότερο ποσοστό σε αυτόν τον τομέα σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ που ανέρχεται σε 48%, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 5%. Παράλληλα, το 15% των Ελλήνων πολιτών δηλώνουν ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση στην ΕΕ, σε αντίθεση με το 68% που πιστεύουν ότι πάνε προς λανθασμένη κατεύθυνση. 


Όσον αφορά τη σημασία που δείχνουν στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, τον Μάιο του 2019, το 41% των Ελλήνων, έναντι 49% των πολιτών στην ΕΕ, δηλώνει πως αυτές είναι υψίστης σημασίας.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και που θα ήθελαν να συζητηθούν στις προεκλογικές εκστρατείες, οι Έλληνες βάζουν ως προτεραιότητα την οικονομία και την ανάπτυξη (81%), την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους (76%) και το μεταναστευτικό ζήτημα (59%). Ωστόσο, οι μισοί Ευρωπαίοι (49%) αναφέρουν ως θέμα προτεραιότητας τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ακολουθούμενο από την ανεργία των νέων (48%), τη μετανάστευση (45%) και την οικονομία και ανάπτυξη (42%).

Οι Έλληνες είναι οι πιο απογοητευμένοι στην Ευρώπη όσον αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας στην ΕΕ. Έτσι το 46% των Ευρωπαίων πολιτών, έναντι 29% των Ελλήνων πολιτών, δηλώνει ικανοποιημένο με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην ΕΕ, ενώ απογοήτευση δηλώνει το 42% των πολιτών στην ΕΕ και το 66% των Ελλήνων. 

Όσον αφορά τους κύριους λόγους που ψηφίζουν οι πολίτες στις ευρωπαϊκές εκλογές, ανεξαρτήτως από το πόσο σημαντικό γεγονός είναι για τους ίδιους οι εκλογές, το 48% των Ελλήνων πολιτών απάντησε ότι είναι το καθήκον τους ως πολίτες, το 50% ότι ψηφίζουν συστηματικά στις εκλογές, το 23% ότι θέλουν να υποστηρίξουν την κυβέρνηση της χώρας τους και το 43% ότι αισθάνονται Ευρωπαίοι πολίτες.

Σχετικά με τους λόγους που απέχουν οι πολίτες από τις ευρωπαϊκές εκλογές, ανεξαρτήτως από το πόσο σημαντικό είναι για τους ίδιους να ψηφίσουν, το 75% των Ελλήνων πολίτων απάντησε ότι η ψήφος τους δεν θα αλλάξει κάτι, το 66% πιστεύει ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και το 51% ότι δεν ενδιαφέρονται για τα πολιτικά ζητήματα ή γενικά για τις εκλογές.

Πηγές: huffingtonpost.gr , liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου