27 Μαΐου 2018

H Βίβλος του Γουτεμβέργιου ανατυπώνεται

Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος, ο πατέρας της σύγχρονης τυπογραφίας, πέθανε πριν από 550 χρόνια. Με αυτή την αφορμή κυκλοφορεί ξανά αντίγραφο της πρώτης τυπωμένης έκδοσης της Βίβλου του 1454. 
Από τη Deutsche Welle:

Μεταλλουργός, τυπογράφος και εκδότης ήταν μερικές από τις ιδιότητες του πολυσχιδούς Γουτεμβέργιου με καταγωγή από το Μάιντς της Γερμανίας. Η εφεύρεση της μηχανικής τυπογραφίας και η πρώτη μαζική έκδοση της Βίβλου στα λατινικά αποτελούν αναμφίβολα μια από τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της ανθρωπότητας. 

Ο Στέφαν Φύσελ κρατά στα χέρια του την ανατυπωμένη έκδοση της ιστορικής Βίβλου

Φέτος συμπληρώνονται 550 χρόνια από τον θάνατό του κι έτσι έχει δοθεί αφορμή για εορτασμούς και αφιερώματα στη Γερμανία και ιδίως στη γενέτειρά του, το Μάιντς. Μάλιστα για το Μάιντς το 2018 έχει χαρακτηρισθεί «χρονιά Γουτεμβέργιου».

Σίγουρα αυτό που ξεχωρίζει φέτος είναι η ανατύπωση της ιστορικής Βίβλου του Γουτεμβέργιου υπό την επιμέλεια του καθηγητή Ιστορίας του Βιβλίου και ερευνητή Στέφαν Φύσελ από το Πανεπιστήμιο του Μάιντς. Η νέα έκδοση είναι εκτενής, περιέχει 1.268 σελίδες που αναπαράγουν πιστά τις σελίδες του πρωτοτύπου καθώς και 12 σελίδες με σύγχρονα σχόλια. Ο δήμαρχος του Μάιντς, Μίκαελ Έμπλινγκ, χαρακτήρισε μάλιστα την έκδοση αυτή «έναν χαιρετισμό της πόλης του Μάιντς στον κόσμο». 

Γουτεμβέργιος από wikipedia

Το πρώτο τυπωμένο βιβλίο στον κόσμο

Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου είναι το παλαιότερο μηχανικά τυπωμένο βιβλίο του κόσμου. Η τεχνολογία που χρησιμοποίησε ο Γουτεμβέργιος ήταν τόσο ρηξικέλευθη και απλή που γρήγορα διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο. Από τα πρώτα 180 αντίτυπα της Βίβλου τα 150 είχαν τυπωθεί σε χαρτί και τα 30 σε πάπυρο ή βελούδινη περγαμηνή. Σήμερα έχουν διασωθεί 49 αντίτυπα της πρώτης τυπωμένης Βίβλου του 1454. Τα μοναδικά όμως αντίτυπα που έχουν διασωθεί σε πλήρη έκταση είναι τυπωμένα σε περγαμηνή. 

Aντίγραφο του πρώτου μηχανικού τυπογράφου που εφηύρε ο Γουτεμβέργιος

Ένα εξ αυτών φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Γκέτινγκεν. Αυτό ακριβώς το αντίτυπο αποτέλεσε και το πρότυπο για την ανατύπωση που επιμελήθηκε ο Φύσελ.

Το 2000 η UNESCO συμπεριέλαβε το φυλασσόμενο αντίτυπο του Γκέτινγκεν στην παγκόσμια κληρονομιά, ενώ χάρη σε ένα ειδικό πρόγραμμα του διεθνούς οργανισμού την αμέσως επόμενη χρονιά το ίδιο αντίτυπο ψηφιοποιήθηκε και έγινε προσβάσιμο μέσω διαδικτύου.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το 1987 ένα άλλο σωζόμενο αντίτυπο της Βίβλου του Γουτεμβέργιου πωλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christie's για 5,4 εκατομ. δολάρια (περίπου 4,6 εκατομ. ευρώ) σε Ιάπωνα αγοραστή, τιμή-ρεκόρ για την εποχή εκείνη για δημοπρασία βιβλίου.

DW, dpa / Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου