15 Μαΐου 2018

Η σφαγή στη Γάζα με φόντο τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Σε τουλάχιστον 55 ανέρχονται οι νεκροί και σε 2.700 οι τραυματίες Παλαιστίνιοι από τον ισραηλινό στρατό στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας την Δευτέρα στην Λωρίδα της Γάζας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσαν αξιωματούχοι
του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. Τουλάχιστον έξι από τους νεκρούς είναι παιδιά κάτω των 18 ετών, εκ των οποίων ένα κορίτσι. Οι 1.360 τραυματισμοί προήλθαν από πυρά.

Πρόκειται για την πλέον αιματηρή μέρα για τους Παλαιστίνιους έπειτα από τον πόλεμο του 2014 στην Γάζα.

Οι θάνατοι αυτοί ανεβάζουν σε πάνω από 90 τον αριθμό των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη ενός κινήματος διαμαρτυρίας στις 30 Μαρτίου, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. 


Η Μεγάλη ημέρα στη «Μεγάλη πορεία της επιστροφής»

Οι διαδηλώσεις εντάθηκαν λόγω της 70ής επετείου της ίδρυσης του Ισραήλ με τα μεγάφωνα σε τεμένη της Γάζας να καλούν τους Παλαιστίνιους να συμμετάσχουν στη «Μεγάλη πορεία της επιστροφής». Μαύρος καπνός από ελαστικά αυτοκινήτων που καίνε οι διαδηλωτές υψώνεται στον ουρανό στα σύνορα. 


«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα όταν θα περάσουμε τον φράχτη και θα πούμε στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο ότι δεν θα δεχθούμε να είμαστε πάντα υπό κατοχή», δήλωσε ο δάσκαλος Επιστήμης στη Γάζα, Άλι, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό του. «Πολλοί μπορεί να γίνουν μάρτυρες σήμερα, αλλά ο κόσμος θα ακούσει το μήνυμά μας. Η κατοχή πρέπει να τελειώσει», είπε. 


Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε ως «μεγάλη ημέρα για το Ισραήλ» τη μεταφορά της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. «Η κλιμάκωση προς την τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 9:00 έχει ήδη αρχίσει», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter 

«Τι καταπληκτική ημέρα! Ευχαριστώ πρόεδρε των ΗΠΑ Τραμπ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου εν όψει των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, χρησιμοποιώντας τη φρασεολογία του Ντόναλντ Τραμπ. 


Αμεση διεθνή επέμβαση ζητά η παλιστινιακή κυβέρνηση. 


Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί την Τρίτη στις 10:00, τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 55 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ένας εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένη Έθνη.

Πηγές: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr, tovima.gr, euronews

Σχετική ανάρτηση: 
DW: Η «Καταστροφή» των Παλαιστινίων Στις 14 Μαΐου 1948 ο Δαβίδ Μπεν Γκουριόν, μετέπειτα πρωθυπουργός του Ισραήλ, διακήρυξε την ανεξαρτησία του νέου ισραηλινού κράτους. Η ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ πριν από 70 χρόνια είχε δραματικές συνέπειες για τους Άραβες που ζούσαν στην περιοχή...






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου