18 Μαΐου 2018

Μόνο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χ.Α. στην ψηφοφορία για Novartis στη Βουλή

(upd) Μόνη, με τη Χρυσή Αυγή, βρέθηκε απόψε στην αίθουσα της Ολομέλειας η δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία να συγγράφει τον επίλογο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας αναφορικά με την την υπόθεση «Novartis»: Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης, κατήγγειλε από το πρωί μεθοδεύσεις και σκευωρία εκ μέρους της κυβέρνησης, και το ένα μετά το άλλο τα κόμματα αποχωρούσαν από την διαδικασία, δηλώνοντας πως δεν ήθελαν να την νομιμοποιήσουν με τα χαρακτηριστικά που της είχε προσδώσει η συγκυβέρνηση.

Τελικά οι δέκα κάλπες στήθηκαν και τα ψηφοδέλτια με το αμφιλεγόμενο περιεχόμενο μοιράστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν από τους παρόντες βουλευτές των δύο κυβερνητικών εταίρων και του κόμματος του Ν.Μιχαλολιάκου, με τους πρώτους να επιλέγουν το «Οχι» και τους χρυσαυγίτες να επιλέγουν το «Ναι».

Είχαν προηγηθεί κατά σειρά οι τοποθετήσεις εκπροσώπων των οκτώ κομμάτων, οι παρεμβάσεις των δέκα πολιτικών προσώπων που το όνομά τους αναφέρεται στην «παραπεμπτική» πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και στο τέλος οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας, έχοντας να αντιμετωπίσει τη σφοδρότατη κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης, απέρριψε την κατηγορία περί σκευωρίας εκ μέρους της κυβερνώσας πλειοψηφίας, ενώ παράλληλα επανέφερε στο προσκήνιο την διαχωριστική γραμμή παλαιού και νέου πολιτικού συστήματος.
Νωρίτερα γράφαμε: 

Σε κλίμα ακραίας πόλωσης και με σύσσωμη την αντιπολίτευση, αλλά και με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που το όνομά τους έχει εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, να εξαπολύουν κατά κύματα σφοδρές επιθέσεις στη συγκυβέρνηση, εξελίσσεται από το πρωί σήμερα στην αίθουσα της Ολομέλειας η συνεδρίαση επί του «πορίσματος» της ειδικής προκαταρκτικής Επιτροπής.

Η συνεδρίαση κορυφώνεται αργά το απόγευμα με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, ενώ αμέσως μετά θα διεξαχθεί ψηφοφορία.

Το ενδιαφέρον εδώ είναι να φανεί πόσες από τις κοινοβουλευτικές ομάδες θα βρίσκονται στην αίθουσα για να συμμετάσχουν στην διαδικασία της ψηφοφορίας, καθώς όπως έχουν δηλώσει ήδη, τα περισσότερα κόμματα θα αποχωρήσουν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην ψηφοφορία θα είναι παρόντες μόνο ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή με τους δύο πρώτους να ψηφίζουν «Οχι» και τους βουλευτές του Νίκου Μιχαλολιάκου να ψηφίζουν υπέρ της παραπομπής.

Πάντως η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων έχουν ήδη αποχωρήσει από τη συζήτηση.

Με έντονο το στοιχείο της φόρτισης στον τόνο και το περιεχόμενο των ομιλιών τους, τα δέκα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα παρεμβαίνουν στη συνεδρίαση.

Εντόνως ενοχλημένοι από επιλογές και χειρισμούς της δικομματικής πλειοψηφίας, όσον αφορά την εξέλιξη της υπόθεσης, ειδικά ως προς την τελευταία επιλογή της κυβέρνησης, δηλαδή να δηλωθεί η Βουλή ως «αναρμόδια» για την διερεύνηση της υπόθεσης, έκαναν λόγο για απόδειξη της «σκευωρίας».

Τι βασικά είπαν αντιπολίτευση και εμπλεκόμενα πρόσωπα


Μητσοτάκης: Δεν θα συμμετέχουμε σε μια ψηφοφορία φιάσκο με 10 κάλπες ντροπής

«Δεν προτιθέμεθα να συμμετέχουμε σε μια ψηφοφορία φιάσκο με δέκα κάλπες ντροπής. Αυτή την άθλια μεθόδευση αρνούμαστε να τη νομιμοποιήσουμε» τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκη, στη συζήτηση για την υπόθεση Novartis.

«Πριν από τρεις μήνες είχα μιλήσει για πολιτική σκευωρία με αφορμή ένα υπαρκτό εταιρικό σκάνδαλο που η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει σε υποτιθέμενο πολιτικό σκάνδαλο. Πρόκειται για ωμή παραβίαση των κανόνων του κράτους δικαίου» σημείωσε προσθέτοντας: «Με ανύπαρκτες καταθέσεις στοχοποιήθηκαν 10 πολιτικοί, δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ. Ο κ. Τσίπρας, ο ενορχηστρωτής της σκευωρίας δεν είχε το θάρρος να καθίσει στο έδρανο του πρωθυπουργού να τους ακούσει. Κρύφτηκε στο γραφείο του».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «στο πόρισμα της η κυβερνητική πλειοψηφία παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για κανένα πολιτικό πρόσωπο. Αποφασίσατε τη σύσταση της προκαταρκτικής επιτροπής ότι η Βουλή είναι αρμόδια να εξετάσει το θέμα και τώρα πάτε να βγάλετε την υπόθεση από πάνω σας και έρχεται ο κ. Τσίπρας να μας πει σήμερα ότι αρμοδιότητα έχει η δικαιοσύνη». «Η κυβέρνηση έπεσε στην παγίδα που η ίδια έστησε» επεσήμανε μεταξύ άλλων 
ο πρόεδρος της ΝΔ

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ δεν θα νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδίες

«Το ΚΚΕ, όπως έχει τονίσει, δεν θα νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδίες με τη Novartis, την προκαταρκτική επιτροπή και την κοροϊδία που επιχειρείτε τώρα σε βάρος του λαού για να παίξετε τα μεταξύ σας παιχνίδια εντυπωσιασμού. Αρκετά ως εδώ. Συνεχίστε αυτόν τον δρόμο μόνοι σας. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχωρεί από αυτήν τη συνεδρίαση και από την ψηφοφορία» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη ομιλία του στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, ευθύς εξαρχής, είχε θέσει ορισμένα ζητήματα που θα συνέβαλαν όσο ήταν δυνατόν στη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά και στην ανάδειξη του μεγάλου σκανδάλου που συνίσταται στο γεγονός ότι το φάρμακο από κοινωνικό αγαθό, όπως θα έπρεπε να είναι, σήμερα είναι εμπόρευμα, πηγή τεράστιας κερδοφορίας για συγκεκριμένους ομίλους. «Αυτή είναι η ρίζα του κακού και αυτό κανένα κόμμα, πλην ΚΚΕ, δεν το λέει, δεν το αναδεικνύει, πολύ περισσότερο δεν το αμφισβητεί» σημείωσε. 


Βενιζέλος για Novartis: Aνθρακες ο θησαυρός 

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ σχετικά με την υπόθεση Novartis, σχολιάζοντας: «Ανθρακες ο θησαυρός».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει υποστεί δικανική, πολιτική και θεσμική ήττα, και την κατηγόρησε ότι είπε και συνεχίζει να λέει ψέματα στη Βουλή, συνεχίζοντας να παίζει παιχνίδια εις βάρος της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της δημοκρατικής παράταξης.

Μίλησε για σφετερισμό δικαστικών οργάνων και διαδικασιών, χαρακτήρισε απόλυτο φιάσκο τους χειρισμούς της κυβέρνησης και άκυρη όλη τη διαδικασία και τις καταθέσεις των ανωνύμων μαρτύρων. «Δεν θέλατε την πλήρη διερεύνηση για να μην αποκαλυφθούν οι μάρτυρες, να μην βγει η κουκούλα τους. Θα βγει όμως στην επόμενη Βουλή κι όλα θα κριθούν με βάση το Σύνταγμα, τους νόμους και όσα προβλέπονται από τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Σαμαράς για Novartis: Εχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας και οι συνεργοί του 

Εφ' όλης της ύλης πολιτική επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε με την ομιλία του στην Βουλή για το κλείσιμο της Επιτροπής για την Novartis, ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανέφερε: «Έχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας. Και αυτός και οι συνεργοί του».

«Θέλω να τον ευχαριστήσω τον κ. Τσίπρα γιατί με τον άθλιο τρόπο που χειρίστηκε τη συκοφαντία σε βάρος μου και σε βάρος άλλων συναδέλφων, απέδειξε μόνος του ότι πρόκειται για σκευωρία. Κανένα στοιχείο. Μόνος στόχος η προσωπική μας σπίλωση. Με 10 κάλπες». Συνεχίζοντας καταλόγισε περιφρόνηση στη Δικαιοσύνη, αλαζονεία και φόβο στην κυβέρνηση.

«Οταν ένας πρώην πρωθυπουργός καταθέτει όχι μια απλή μήνυση αλλά μήνυση συστάσεως συμμορίας είναι δυνατόν να μην τον καλέσει ο εισαγγελέας να καταθέσει; Κι όμως συνέβη κι αυτό στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το έκαναν από αλαζονεία; Κυρίως το έκαναν από φόβο. Αυτά δεν μπορούν να μπουν στο αρχείο, θα ανασυρθούν, έχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας και αυτός και οι συνεργοί του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Ο πρωθυπουργός απέδειξε μόνος του ότι πρόκειται για σκευωρία καθώς δεν υπάρχει κανένα στοιχείο και στέλνει τη σκευωρία σε βάρος μας στην τακτική δικαιοσύνη. Τι νόημα έχει να ψηφίζεις "ναι" σε έναν και "όχι" σε άλλον;»

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το μόνο που επιδιώκει είναι να μείνει η σπίλωση και η σκιά σε βάρος των δέκα κορυφαίων πολιτικών προσώπων-στελεχών προηγούμενων κυβερνήσεων. «Θέλατε να μείνει μόνο η σπίλωση σε βάρος μας, η σκιά και αυτό προτείνουν σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και οφείλω να σας πάω μέχρι τέλους και να σας καθίσω στο σκαμνί» ανέφερε ο 
τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στουρνάρας για Novartis: «Να εξεταστεί αν κάποιοι εκβίασαν ή συνεχίζουν να εκβιάζουν τους ανώνυμους μάρτυρες» 

«Είναι καθήκον μου να διεκδικήσω να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και τα ονόματα των ψευδομαρτύρων και να τιμωρηθούν οι σκευωροί και οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο διοικητής της ΤτΕ και πρώην υπουργός, Γιαννής Στουρνάρας, για την υπόθεση Novartis, κάνοντας λόγο για «μια σκευωρία με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς που πλήττει την ίδια τη Δημοκρατία».

Μάλιστα ζήτησε για να μην πληγεί περαιτέρω το κράτος Δικαίου, να αποκαλυφθούν άμεσα οι μάρτυρες, να ελεγχθούν οι καταθέσεις τους, να εξεταστεί "αν κάποιοι τους εκβίασαν ή συνεχίζουν να τους εκβιάζουν", και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και κυρίως οι ηθικοί αυτουργοί "αυτού του εκτρώματος".

Όπως είπε επίσης ο κ. Στουρνάρας, αν και τα δέκα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, αλλά και σύσσωμη η Αντιπολίτευση, ζήτησαν να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, η πλειοψηφία της Επιτροπής το αρνήθηκε. Υποστήριξε ότι ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτό είναι «επειδή φοβήθηκε την αποκάλυψη της αλήθειας γιατί αν καλούνταν οι ψευδομάρτυρες θα αποκαλυπτόταν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη σκευωρία της μεταπολίτευσης. Επειδή έτσι θα συντηρηθεί μέρος της συκοφαντικής λάσπης και επειδή θα αποκαλυπτόταν ότι ένοχοι είναι άλλοι, πρόσωπα που πρόσκεινται στην κυβέρνηση».

Πικραμμένος: Τυχόν μη ολοκλήρωση της διαδικασίας προσβάλει βάναυσα την προσωπικότητά μου

«Σήμερα, κάποιους μήνες μετά, σας δηλώνω με παρρησία ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου ποιο όργανο θα κριθεί ως αρμόδιο για να κρίνει την υπόθεση. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το θέμα να ερευνηθεί στην ουσία του. Έχω, όμως, τον φόβο ότι με τις διαδικασίες που ακολουθούνται μπορεί να μη συμβεί. Τυχόν αδικαιολόγητη παράταση ή μη ολοκλήρωση της διαδικασίας προσβάλει βάναυσα την προσωπικότητα ενός ανθρώπου που υπηρέτησε τη δικαιοσύνη με πιστό τρόπο 37 χρόνια και νομίζει ότι πλήττει το κύρος της ίδιας της δικαιοσύνης» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, στη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, στη Βουλή..

Ο κ. Πικραμμένος ζήτησε την πιστή τήρηση των κανόνων της ελληνικής και ευρωπαϊκής έννομης τάξης και την ταχύτατη διαλεύκανση της ουσίας τής υπόθεσης, «διότι αν και αυτή η υπόθεση συρθεί επί μακρόν, όχι μόνο θα εξακολουθήσει να σπιλώνεται η προσωπικότητά μου, αλλά θα δίνεται σε ορισμένους το έρεισμα να ισχυριστούν ότι πρόκειται εντέλει για πολιτική δίωξη».

«Είναι γνωστό σε όλο το πανελλήνιο ότι καμία απολύτως σχέση δεν έχω με το αποκαλούμενο σκάνδαλο Novartis. Ουδεμία απολύτως σχέση. Σας καλώ, λοιπόν, να πράξετε το καθήκον σας» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός. 

Λυκουρέντζος: Ουδέν αδίκημα διέπραξα, ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει 

«Είμαι αθώος. Ουδέν αδίκημα διέπραξα, ουδεμία πράξη ενοχής με βαρύνει» τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος, αντικρούοντας τις κατηγορίες εναντίον του, κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Ο κ. Λυκουρέντζος έκανε λόγο για «άθλια ψευδομαρτυρία που θα καταρρέει σαν χάρτινος πύργος μαζί με κάθε απόπειρα σπίλωσής» του, αλλά και για σκοπιμότητες σε ό,τι αφορά τις δέκα κάλπες, σημειώνοντας: «Υποτίθεται ότι κρινόμεθα ατομικά, αλλά χωρίς διατυπωμένες κατηγορίες».

Επιπλέον ο κ. Λυκουρέντζος επέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η κυβερνητική πλειοψηφία διαχειρίστηκε την υπόθεση καταλογίζοντάς της «βαρύτατες ηθικές ευθύνες για τις πρακτικές που ακολούθησε» και οι οποίες -όπως είπε- συντηρούν αδίκως τη σπίλωσή του. Τόνισε ότι «επέλεξε (σσ: η κυβέρνηση) να υπηρετήσει σκοπιμότητες» και «αντί να διερευνήσει, ως όφειλε, πλήρως και σε βάθος την υπόθεση Novartis, επέλεξε την απόδραση από τις ευθύνες της, καταθέτοντας πόρισμα με το οποίο αρνείται τις αρμοδιότητες της Προανακριτικής Επιτροπής». 

Κουτρουμάνης: «Θα υπερασπιστώ μέχρι τέλους την τιμή, την εντιμότητα και το όνομά μου»

Για πρακτικές και μεθοδεύσεις που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές ενός κράτους δικαίου κατηγόρησε την κυβέρνηση, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την υπόθεση Novartis, ο πρώην υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης, υπογραμμίζοντας ότι θα υπερασπιστεί, μέχρι τέλους, την τιμή, την εντιμότητα και το όνομά του.

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας όχι ως απολογούμενος, αλλά σας κατηγορώ ότι συμμετέχετε ή ανέχεστε τις πρακτικές που παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές τού δικαίου» ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης απευθυνόμενος στην κυβέρνηση και αναρωτήθηκε τι θα γίνει εάν η δικαιοσύνη αποφανθεί ότι δεν έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει την υπόθεση. «Θα μας μείνει η ρετσινιά, γιατί εσείς δεν θέλατε να κάνετε έρευνα;» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το μόνο που επεδίωκε η κυβέρνηση ήταν η σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της. 

Σαλμάς για Novartis: Υπάρχει σκάνδαλο αλλά δεν αφορά σε πολιτικά πρόσωπα

«Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και αφορά μεσαία στελέχη της διοίκησης, γιατρούς, φαρμακοποιούς και όχι πολιτικά πρόσωπα» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς και προσέθεσε: «Αν οι κάλπες στήνονται για τη δημιουργία εντυπώσεων είναι πολύς ντόρος για το τίποτα, γιατί σε ό,τι με αφορά είμαι μέρος της λύσης του προβλήματος της διαφθοράς στο χώρο του φαρμάκου και όχι μέρος του προβλήματος». 

Πηγές: Πληροφορίες από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου