24 Μαΐου 2018

Politico: Μόνο κατ' όνομα η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια

Για έξοδο από τα μνημόνια μόνο κατ’ όνομα κάνει λόγο στο κεντρικό της θέμα η ιστοσελίδα Politico και περιγράφει την ανησυχία των πιστωτών για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών και για το κατά πόσον η Ελλάδα θα παραμείνει προσκολλημένη στις μεταρρυθμίσεις.

«Για την Ελλάδα, η επικείμενη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης αποτελεί μια ευκαιρία να απαλλαγεί επιτέλους από τα δεσμά της λιτότητας. Όμως, οι πιστωτές της έχουν άλλες ιδέες», αναφέρει η ιστοσελίδα politico.eu, στο κεντρικό της θέμα που κάνει λόγο για έξοδο από τα μνημόνια «μόνο κατ’ όνομα».

Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου, οι αξιωματούχοι της λεγόμενης τρόικας «κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να διασφαλίσουν ότι οι χειροπέδες θα μείνουν στη θέση τους» και επισημαίνει τα εξής: «Παρότι όλοι συμφωνούν ότι έχει έρθει η ώρα να ολοκληρωθεί επισήμως το πρόγραμμα, είναι πολύ λιγότερο πρόθυμοι να εκχωρήσουν στην Ελλάδα την ίδια πλήρη ελευθερία που έδωσαν στις άλλες χώρες οι οποίες πέρασαν από την ίδια διαδικασία».

Στο άρθρο παρατίθεται δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου της ευρωζώνης, ο οποίος σημειώνει: «Όταν χρωστά κανείς σε μια τράπεζα ένα εκατομμύριο ευρώ, είναι δικό του πρόβλημα. Όταν, όμως, της χρωστά ένα δισ. τότε γίνεται πρόβλημα της τράπεζας. (Οι Έλληνες) μας χρωστούν περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, οπότε δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για το τι συμβαίνει στη χώρα τους».

Έτσι, ενώ οι άλλες χώρες είναι υποχρεωμένες να δέχονται δύο ετήσιους ελέγχους από την Κομισιόν και τον ESM, για την Ελλάδα θα προβλέπονται τέσσερις, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης επιτήρησης». Κι αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί μέχρις ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους που ανέρχεται σε 230 δισ. «Το λουρί θα είναι κοντό», λέει άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Θυμηθείτε, έχουν μεγάλο χρέος να αποπληρώσουν».

Ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι στα ευρωπαϊκά επιτελεία υπάρχει έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί να ακυρωθεί το πρόγραμμα ή σημαντικές πλευρές του μετά την ολοκλήρωσή του.

«Η κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στις ενδεχόμενες εκλογές το επόμενο έτος, έχει την τάση να παρουσιάσει το τέλος του προγράμματος ως μια πλήρη αποδέσμευση από τους πιστωτές της», γράφει. Παράλληλα δε, επικρίνει τη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά στη μη αποδοχή της λεγόμενης «προληπτικής γραμμής» που προτείνεται από την ΕΚΤ.

Τέλος, όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «οι πιστωτές της Ελλάδας πιέζουν ώστε να υπάρξουν νέες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση», επικαλούμενο κυρίως τη στάση Γερμανίας, Φινλανδίας και Ολλανδίας, που είναι πολύ πιο σκληρή σε σύγκριση με την αντίστοιχη Γαλλίας και Ιταλίας.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να αποτρέψουμε τους Έλληνες από το να επιστρέψουν στις παλιές τους συνήθειες», λέει τρίτος αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Πρέπει να μείνουν προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις τους».

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου