20 Μαΐου 2018

DW: Λαϊκό παραμύθι ο γάμος Χάρυ-Μέγκαν

Για ένα λαϊκό παραμύθι που εμπνεύστηκε η βρετανική μοναρχία και που καταναλώθηκε από εκατομμύρια σε Βρετανία και το εξωτερικό, κάνει λόγο η ανταποκρίτρια της Deutsche Welle στο Λονδίνο Μαρία Καστρισιανάκη.

Δίχως υπερβολή, είναι ο πιο ασυνήθιστος γάμος στην ιστορία της βρετανικής μοναρχίας. Οι συνθήκες που τον περιβάλλουν, προκαλούν μεν πολλά ερωτηματικά, αλλά για τον μέσο Αγγλο είναι ημέρα γλεντιού και χαράς.

Μετά το πρώτο σοκ που προκάλεσε η επιλογή της Μέγκαν Μαρκλ, μιας μέτριας αμερικανίδας ηθοποιού, μιγάδος, από άκρως προβληματική οικογένεια, μετά τα απαξιωτικά και προσβλητικά σχόλια για την καταγωγή της εκλεκτής του πρίγκιπα, από τα ταμπλόιντ, η προπαγανδιστική μηχανή του παλατιού ανέλαβε μια επιτυχημένη, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, εκστρατεία, ωραιοποίησης της νύφης ,της καριέρας και της οικογένειας της. Επέβαλε αυτολογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης, σε όποια αρνητική κριτική αφορούσε σε αυτό τον γάμο, με αποτέλεσμα το όλο γεγονός να πάρει πολύ μεγαλύτερες, από ότι θα περίμενε κανείς, διαστάσεις, για τον έκτο στην διαδοχή Χάρυ. 


Παραμερίστηκαν όλα τα φλέγοντα προβλήματα

Η προβολή της εικόνας δύο ερωτευμένων νέων και η αποδοχή μιας άγνωστης ξένης από το άτεγκτο περιβάλλον του παλατιού, δημιούργησαν ένα λαϊκό παραμύθι που, καταναλώθηκε από εκατομμύρια Βρετανούς και ξένους. 

Ως αποτέλεσμα, τις τελευταίες εβδομάδες, παραμερίστηκαν όλα τα φλέγοντα προβλήματα της χώρας, το Brexit, ειδικά όσον αφορά την συμβιβαστική λύση στο πρόβλημα των συνόρων στην Ιρλανδία, και οι πάντες, ασχολούνται με τον…τριτοκλασάτο βασιλικό γάμο.

Το ζεύγος απέκλεισε την συμμετοχή πολιτικών, ενώ στην τελετή και τη δεξίωση παραβρέθηκαν μόνον 200 φίλοι οι περισσότεροι από το χώρο του κινηματογράφου και των μέσων ενημέρωσης. Το σύστημα δημοσίων σχέσεων της βρετανικής αυλής πέτυχε στο να εδραιώσει την εικόνα μιας φιλολαϊκής μοναρχίας στη οποία έχουν όλοι θέση. 

Οι ημέρες της αμφισβήτησης, μετά τον θάνατο της Νταϊάνα και των σκανδάλων κάθε τύπου, ερωτικών και οικονομικών, αποτελούν παρελθόν, το παλάτι αναδύεται από τις στάχτες του και αναλαμβάνει και πάλι τον ρόλο του υπέρτατου θεσμού, μετά το κοινοβούλιο. Η επιχείρηση Χάρυ-Μέγκαν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου