16 Μαΐου 2018

Μέτρα από Facebook και Twitter για «spam» αναρτήσεις και «τρολ»

Το Facebook έκανε γνωστό ότι, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, διέγραψε 837 εκατ. αναρτήσεις τύπου «σπαμ» και 583 εκατ. ψευδο-λογαριασμούς (fake) που διέσπειραν όλο αυτό τον όγκο του «σπαμ». Το Twitter ανακοίνωσε ότι κάνει τις αναρτήσεις των «τρολ» λιγότερο ορατές και πιο δύσκολα προσβάσιμες. Πιο αναλυτικά:

Το Facebook

Το Facebook έκανε γνωστό ότι, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, διέγραψε 837 εκατομμύρια αναρτήσεις τύπου «spam», σχεδόν το 100% των οποίων διεγράφη προτού τις αναφέρει κάποιος χρήστης ως προβληματικές. Επίσης, το Facebook διέγραψε περίπου 583 εκατομμύρια ψευδο-λογαριασμούς (fake) που διέσπειραν όλο αυτό τον όγκο του «σπαμ». Οι περισσότεροι από αυτούς τους λογαριασμούς εντοπίσθηκαν και διαγράφηκαν μόλις μερικά λεπτά μετά τη δημιουργία τους.

Είναι η πρώτη φορά που το Facebook δημοσιοποίησε αναλυτικά στοιχεία για τα μέτρα που έχει πάρει με στόχο να «καθαρίσει» την πλατφόρμα του από περιεχόμενο βίας, σεξ, τρομοκρατικής προπαγάνδας, μίσους, σπαμ κ.α. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Facebook 'Αλεξ Σουλτς, υπεύθυνο για την ανάλυση δεδομένων των χρηστών, το 3% έως 4% των ενεργών λογαριασμών του δικτύου εκτιμάται ότι είναι "fake". 

Ειδικότερα, από άποψη περιεχομένου, οι 21 εκατ. αναρτήσεις που διαγράφηκαν στο πρώτο τρίμηνο φέτος, αφορούσαν σεξουαλική δραστηριότητα και γυμνές εικόνες ενηλίκων. Επίσης, διαγράφηκαν περίπου 3,5 εκατ. αναρτήσεις που απεικονίζουν βίαιο περιεχόμενο. Ακόμη, διαγράφηκαν 2,5 εκατ. αναρτήσεις μισαλλόδοξου λόγου (ομοφοβικού, ρατσιστικού κ.α.). Οι διαγραφές αναρτήσεων τρομοκρατικής προπαγάνδας έφθασαν τα 1,9 εκατ. και σχεδόν όλες έγιναν αντιληπτές από την τεχνητή νοημοσύνη έγκαιρα.

Το Twitter

Το Twitter ανακοίνωσε ότι λαμβάνει πρόσθετα μέτρα εναντίον των «τρολ» που διαστρεβλώνουν το δημόσιο διάλογο στην πλατφόρμα του, κάνοντας πλέον τις αναρτήσεις τους λιγότερο ορατές και πιο δύσκολα προσβάσιμες. «Οι άνθρωποι που συμβάλλουν στον υγιή διάλογο, θα είναι πλέον πιο ορατοί στις συζητήσεις και στην αναζήτηση» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τζακ Ντόρσι. Οι λογαριασμοί που επιδεικνύουν ύποπτες συμπεριφορές, θα είναι πια «λιγότερο ορατοί» στην πλατφόρμα του Twitter, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με το Twitter, η πλειονότητα των παραπόνων από τους χρήστες του αφορούν λιγότερο από το 1% του συνολικού αριθμού των λογαριασμών του, όμως «αυτοί οι λογαριασμοί έχουν δυσανάλογα μεγάλη - και αρνητική- επίπτωση».

Παραδείγματα ύποπτης συμπεριφοράς θα θεωρούνται οι λογαριασμοί που δεν επιβεβαιώνουν τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδωσαν αρχικά, ο χρήστης που χρησιμοποιεί πολλούς λογαριασμούς ταυτόχρονα, ο χρήστης που κατ' επανάληψη στέλνει μηνύματα (tweets) σε ανθρώπους που δεν είναι «ακόλουθός» τους και όσοι χρήστες παίρνουν μέρος σε συντονισμένες επιθέσεις εναντίον άλλου χρήστη. 

Πηγή: Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου