2 Ιανουαρίου 2021

Ο πόλεμος κατά της βλακείας

"Υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα η ανάγκη των ανθρώπων να κατανοήσουν σύνθετες καταστάσεις. Η εξήγηση που δίνει κάποιος στα φαινόμενα εξαρτάται από το επίπεδο των γνώσεων που έχει".

Μια ανατομία των θεωριών συνωμοσίας για τα εμβόλια και την πανδημία, από τον Πάσχο Μανδραβέλη στην Καθημερινή. Ένα μέρος του σχετικού δημοσιεύματος στη συνέχεια:

«Ποτέ μην τα βάζεις με έναν βλάκα. Θα σε ρίξει στο επίπεδο του και μετά θα σε νικήσει λόγω εμπειρίας» είχε πει κάποιος κι αυτό συνόψισε η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού. Η κ. Ελένη Πέτρακα ξέσπασε κατά των συνωμοσιολόγων για το εμβόλιο: «Όταν συνδιαλλαγείς με την ανοησία κινδυνεύεις να γίνεις εσύ ο περισσότερο ανόητος, όμως αυτό το θέμα ήταν πολύ σοβαρό, διακυβεύεται η εμπιστοσύνη απέναντι στη νοσηλευτική κοινότητα και στην ιατρική, αλίμονο ο κόσμος να χάσει την εμπιστοσύνη του, να μας χρειάζεται να φοβάται και να μην έρχεται, αυτό είναι αδιανόητο». 

Αφορμή ήταν η θεωρία που ξεπήδησε στα κοινωνικά δίκτυα (και σε κάποια περιθωριακά ΜΜΕ) από τον εμβολιασμό του πρωθυπουργού* (…)

Οι «αθώες ερωτήσεις» είναι ένα από τα εργαλεία για την συγκρότηση και την διάχυση των θεωριών ανοησίας (...)

Το δεύτερο κόλπο για την συγκρότηση και διάχυση μιας θεωρίας ανοησίας είναι η ανάδειξη μιας ελάχιστης λεπτομέρειας πάνω στην οποία χτίζεται το οικοδόμημα της συνωμοσίας (...) 

Στην περίπτωση του εμβολίου η κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ο φυσιολογικός ορός που χρησιμοποιείται για την διάλυση του σωτήριου σκευάσματος. Έτσι κάποιοι ζητούν να δουν το μπουκαλάκι του εμβολίου. Κι άντε, ας πούμε ότι σε κάθε εμβολιασμό τους δείχνουν και το μπουκαλάκι. Θα αρκεσθούν σε αυτό για να πιστέψουν; Δεν μπορούν οι «θρασείς και δειλοί» που σκηνοθέτησαν την επιδημία στην Κίνα και την πανδημία σε όλο τον κόσμο, «να τυπώσουν και μερικά αυτοκόλλητα που γράφουν “εμβόλιο”»; Το επόμενο βήμα θα είναι να ζητήσουν το πιστοποιητικό του εργαστηρίου που το παρήγαγε. Κι άντε, ας πούμε ότι σε κάθε εμβολιασμό τους δείχνουν και το πιστοποιητικό. «Σε τα μάς τώρα; Σε τα μάς; Με έναν απλό εκτυπωτή του εμπορίου μπορώ να τυπώσω όσα πιστοποιητικά αγαπάει η ψυχούλα σας…»

Ο πόλεμος κατά της βλακείας είναι αέναος, διότι οι ανόητοι μπορούν να μεταθέτουν διαρκώς το ζητούμενο προς απόδειξη. Αυτό είναι το τέταρτο κόλπο για την συγκρότηση και την διάχυση των θεωριών συνωμοσίας. 

Σε κάθε συζήτηση με ψεκασμένους ελλοχεύει ο κίνδυνος, παρερμήνευσης της ορθολογικής εξήγησης, σε τέτοιο βαθμό που τελικώς αυτή χρησιμοποιείται για την στήριξη της θεωρίας συνωμοσίας (...)

Όλες αυτές οι παρερμηνείες των λογικών εξηγήσεων δεν εντάσσονται σε μια συγκροτημένη θεωρία με αρχή μέση και τέλος. Επικάθονται σαν ιζήματα στον πρωτογενή μύθο κι όταν μαζευτούν πολλά κάθε λογικός άνθρωπος θα σηκώσει τα χέρια ψηλά. Προφανώς κάπως έτσι, με αυτό το πέμπτο κόλπο για την συγκρότηση και διάχυση των θεωριών ανοησίας, μπούχτισε και ο γνωστός σκιτσογράφος Αρκάς, ο οποίος αποφάνθηκε πως «ο πόλεμος κατά της βλακείας τέλειωσε. Χάσαμε» (σκίτσο επάνω αριστερά).

Το έκτο κόλπο είναι ο συνδυασμός μικρών αληθειών και μεγάλων ψεμμάτων, όπως επίσης και εντελώς άσχετων πραγμάτων. Έτσι για την πανδημία και το εμβόλιο είδαμε Bill Gates, τσιπάκια, 5G, δομή DNA, έμβρυα ατάκτως ερριμμένα. Τα έμβρυα είναι νέα προσθήκη. Ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ ισχυρίστηκε πως «τα νέα εμβόλια τα οποία κυκλοφορούν από σήμερα και άρχισε από τους άρχοντες η χρήση, αυτά γίνονται και παρασκευάζονται με το προϊόν των εκτρώσεων»**.

Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ των θεωριών συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν και διέπρεψαν σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία. Τόσα, που αν ήμασταν… συνωμοσιολόγοι θα λέγαμε ότι λειτουργεί κάποιο μυστικό παγκόσμιο κέντρο, που τις δημιουργεί και τις προωθεί. Η αλήθεια όμως είναι ότι και οι αρχαϊκές μυθολογίες, που αναπτύχθηκαν σε διάφορους και μη συνδεδεμένους πολιτισμούς, έχουν πολλά κοινά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι το «παγκόσμιο κέντρο» λειτουργεί από την εποχή της Θεογονίας; Όχι. Απλώς υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα η ανάγκη των ανθρώπων να κατανοήσουν σύνθετες καταστάσεις. Ξέρουμε επίσης ότι η εξήγηση που δίνει κάποιος στα φαινόμενα εξαρτάται από το επίπεδο των γνώσεων που έχει. Όπως οι Αρχαίοι Έλληνες δεν ήξεραν τον ηλεκτρισμό, αλλά κάπως έπρεπε να εξηγήσουν τους κεραυνούς, έτσι και οι σύγχρονοι που δεν έμαθαν στο σχολείο βιολογία κάπως πρέπει να εξηγήσουν την ασθένεια και τα εμβόλια.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχετικές αναρτήσεις:
Όχι, ο κ. Μητσοτάκης δεν έλαβε φυσιολογικό ορό αντί του εμβολίου της Covid-19 (29.12.2020)
** Παραπληροφόρηση από Μητροπολίτη Κυθήρων: Το εμβόλιο είναι προϊόν εκτρώσεων! (30.12.2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου