29 Δεκεμβρίου 2020

Όχι, ο κ. Μητσοτάκης δεν έλαβε φυσιολογικό ορό αντί του εμβολίου της Covid-19

Από την ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων δεν προκύπτει πως ο κ. Μητσοτάκης έλαβε κάτι άλλο πέραν του εμβολίου των Pfizer-Biontech για την Covid-19.

Από το «ellinika hoaxes»:

Μεγάλη απήχηση γνώρισε τις τελευταίες ημέρες ο ισχυρισμός σε ιστοσελίδες και κοινωνικά δίκτυα που αναφέρει πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διαδικασία του εμβολιασμού του, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, αντί να λάβει το εμβόλιο των Pfizer-Biontech έλαβε φυσιολογικό ορό! Πέρα από αυτό, όπως αναφέρεται σε σχόλιο που συνοδεύει μία από τις αναρτήσεις αυτές, η νοσηλεύτρια που εκτέλεσε τη διαδικασία έκρυψε τεχνηέντως το φιαλίδιο από τις κάμερες. Ωστόσο οι πληροφορίες που μεταφέρονται από τις εν λόγω αναρτήσεις αποτελούν παραπλάνηση.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να γίνει λόγος για τη διαδικασία της προετοιμασίας του εμβολίου.
- Το πρώτο βήμα είναι να γίνει απόψυξη του κάθε φιαλιδίου που περιέχει 5 δόσεις και στη συνέχεια να γίνει η αραίωση του με 1.8 mL διαλύτη, στην περίπτωσή μας με χλωριούχο νάτριο 9 mg/mL (0.9%), δηλαδή φυσιολογικό όρο.
- Μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο βήμα πρέπει να αφαιρεθεί 1.8 mL αέρας ώστε να εξισορροπηθεί η πίεση μέσα στο φιαλίδιο. Για να το πετύχει αυτό, ο χειριστής πρέπει να τραβήξει το έμβολο της σύριγγας προς τα πάνω, έξω από το υγρό.
- Οι δύο διαδικασίες γίνονται με συγκεκριμένο είδος σύριγγας, διαφορετικής από αυτή που χρησιμοποιείται για την χορήγηση του εμβολίου στον άνθρωπο.
- Αφού γίνουν τα παραπάνω η σύριγγα αφαιρείται και το φιαλίδιο πρέπει να ανακινηθεί απαλά 10 φορές. Μετά την επιτυχή αραίωση, το φιαλίδιο περιέχει πλέον 5 δόσεις του εμβολίου των 0,3 mL.

Παρακολουθώντας το βίντεο με τον εμβολιασμό του πρωθυπουργού βλέπουμε ότι λαμβάνουν χώρα μόνο τα τελευταία βήματα της διαδικασίας. Δηλαδή, αυτό της άντλησης του έτοιμου υλικού από το φιαλίδιο και του εμβολιασμού. Η διαδικασία φαίνεται να διαρκεί αρκετά καθώς η νοσηλεύτρια αποστειρώνει επανειλημμένως τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί. Μάλιστα, αφού αντλήσει το υλικό από το φιαλίδιο με το εμβόλιο αντικαθιστά τη βελόνα με μία νέα και αποστειρωμένη. 


Σχετικά με αυτό το ζήτημα χαρακτηριστική είναι η στιχομυθία που έχουν οι κύριοι Τσιόδρας και Μητσοτάκης στο αντίστοιχο χρονικό σημείο του βίντεο:
κ. Τσιόδρας: Αφού αντλήσει τα 0,3 mL αλλάζει τη βελόνα [..]
κ. Μητσοτάκης: Δεν γίνεται να είναι έτοιμες;
κ. Τσιόδρας: Όχι, είναι καλύτερο για λόγους ελέγχου λοιμώξεων και ασφάλειας .

Μία εξαιρετικά σημαντική πληροφορία, που καθιστά εφικτή και ασφαλή την προετοιμασία και τη χορήγηση του εμβολίου σε διαφορετικό χρόνο, είναι πως το υλικό, μετά την επιτυχή αραίωση του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια μέχρι και 6 ώρες αργότερα.

Στις φωτογραφίες μπορούμε να δούμε το φιαλίδιο στα χέρια της νοσηλεύτριας αλλά και τη σύριγγα με την οποία τελικά χορηγείται το εμβόλιο στον κ. Μητσοτάκη.

Συμπεράσματα: Όπως προκύπτει από την προηγηθείσα ανάλυση δεν συγκεντρώνονται στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο κ. Μητσοτάκης έλαβε κάτι διαφορετικό και όχι το εμβόλιο της Covid-19. Τέλος, από την ανάλυση του βίντεο δεν φαίνεται να γίνεται καμία προσπάθεια από την πλευρά της νοσηλεύτριας να αποκρύψει το δοχείο του εμβολίου.

Πηγή: ellinikahoaxes.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου