27 Νοεμβρίου 2021

Τα «Ωραία» της Ημέρας 27.11.2021

Chikno Thursday (Τσικνοπέμπτη) και Clean Monday (Καθαρά Δευτέρα) σε βιβλία αγγλικών της Γ΄ Γυμνασίου που προκαλούν τουλάχιστον θυμηδία.
Σήμερα "μην αγοράσεις τίποτα", είναι η "Buy-nothing-Day". Συμπίπτει σκόπιμα με την επόμενη ημέρα της «Black Friday» όπου δεσπόζει η καταναλωτική φρενίτιδα.

Chikno Thursday και Clean Monday 

Τουλάχιστον θυμηδία προκαλεί η επιλογή των συγγραφέων βιβλίου αγγλικών της Γ΄ Γυμνασίου να αποδώσουν ως Chikno Thursday την Τσικνοπέμπτη και ως Clean Monday την Καθαρά Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, στο βιβλίο εργασιών για τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, στο πλαίσιο άσκησης, δίνονται οκτώ λέξεις γιορτών και ζητείται από τους μαθητές να συνταιριάξουν, από δύο στήλες, την ονομασία της γιορτής με το τι γιορτάζεται (φωτογραφία επάνω αριστερά). Για τη λέξη Chikno Thursday η ορθή απάντηση στην άσκηση του βιβλίου είναι το «Eating roast meat Day», δηλαδή η μέρα κατά την οποία συνηθίζεται να τρώμε ψητό κρέας. Οσο για την Καθαρά Δευτέρα, η απόδοσή της στην άσκηση του βιβλίου είναι Clean Monday, όσο κι αν στη συγκεκριμένη περίπτωση η λέξη «καθαρά» έχει μεταφορικό νόημα.
Η μετάφραση της Τσικνοπέμπτης ως Chikno Thursday είναι που προκαλεί περισσότερα χαμόγελα καθώς ξενίζει η επιλογή να μεταφραστεί στα αγγλικά μόνο η Πέμπτη και να αποδοθεί με greeklish το πρώτο συνθετικό «τσίκνο».
Οι ατυχείς greeklish νεολογισμοί σύντομα θα αποτελούν παρελθόν, καθώς τα βιβλία οδεύουν προς αλλαγή.
Πηγή: kathimerini.gr

Σήμερα "μην αγοράσεις τίποτα"

Yπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για τη νοοτροπία στις δυτικές κοινωνίες να πετιούνται όλα γρήγορα στα σκουπίδια. Ο στόχος είναι λιγότερη κατανάλωση και περισσότερη βιωσιμότητα. 
Αυτοί οι στόχοι επιδιώκονται και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως ημέρα δράσης για να μην αγοράζει κανείς τίποτα. Βασίζεται στη διεθνή ημέρα "Buy-nothing-Day" η οποία κάθε χρόνο είναι στα τέλη Νοεμβρίου και πρόκειται για 24ωρη αποχή κατανάλωσης. 
Στις ΗΠΑ η μέρα συμπίπτει σκόπιμα με την επόμενη ημέρα της γνωστής πλέον «Black Friday», όπου δεσπόζει η καταναλωτική φρενίτιδα.Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν το μοντέλο: το τελευταίο Σάββατο του μήνα να μην αγοράζουν τίποτα. 
Η ιδέα αγκαλιάστηκε με θέρμη από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος δανεισμού Φλόριαν Γκρύνερτ. «Ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας στην Ευρώπη», λέει. Ηλεκτρικές συσκευές, αξεσουάρ για πάρτι ή κάμπινγκ, εργαλεία κήπου ή σπάνια εργαλεία που έχετε μόνο εσείς δεν χρειάζεται να αγοράζονται καινούργια, αλλά μπορεί να δανείζονται και να μοιράζονται. Στο ‘κατάστημα δανεισμού’ στο Μάινταλ της Έσσης αποθηκεύονται πράγματα που χρειάζεται κανείς πότε-πότε, αλλά όχι κάθε μέρα. Για εγγεγραμμένους χρήστες υπάρχει μια επιλογή από σχεδόν 900 διαθέσιμα είδη που μπορούν να δανειστούν με συνδρομή δύο ευρώ το μήνα. Σήμερα υπάρχουν περίπου 300 χρήστες.
Πηγή: Deutsche Welle 

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου