21 Νοεμβρίου 2021

FAZ: «Κράτος χωρίς υποχρεώσεις πολιτών δεν υπάρχει»

Ο εμβολιασμός ως υποχρέωση των πολιτών έναντι της κοινωνίας και του κράτους.
 
Από τη Deutsche Welle: 

«Χωρίς την εφαρμογή δημοκρατικών κανόνων και χωρίς υποχρεώσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει ένα κράτος. Ακόμα και αν δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί στους πολίτες η εφαρμογή κάθε κανόνα» σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στο πρωτοσέλιδο: «Χωρίς να συντρέχει λόγος η γερμανική κυβέρνηση αντιμετώπισε πρόωρα ως ταμπού τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστρίας ωστόσο τα ομόσπονδα κρατίδια δεν τον αποκλείουν πλέον. 

Και είναι δευτερεύον αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός επιβάλλεται καθολικά ή αν οδηγούν νομοτελειακά σε αυτόν τα περιοριστικά μέτρα στην δημόσια ζωή. Το καθοριστικό στοιχείο εδώ είναι ο σκοπός. Όταν επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις δεν παίζουν κατ' αρχήν ρόλο οι παραλείψεις του παρελθόντος. Και αν η απραξία ή η εμμονή σε αναποτελεσματικά μέτρα οδηγεί στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να μεταπειστούν οι αρνητές

Σε υποχρεωτικό εμβολιασμό από την πίσω πόρτα οδηγούνται αναγκαστικά όσοι δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης. Κοινοβούλια και κυβερνήσεις θα πρέπει ωστόσο πάντοτε να εξηγούν αναλυτικά στους πολίτες τους λόγους για την λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Μόνο και μόνο επειδή μια μειονότητα αρνητών δεν δείχνει να πείθεται από λογικά επιχειρήματα δεν μπορεί το κράτος δικαίου να σταματήσει κάθε προσπάθεια να τους πείσει. Από την άλλη πλευρά όμως οφείλει να είναι σε θέση να επιβάλλει κανόνες για το καλό όλων. 

Τα αποτελέσματα των προσπαθειών του γερμανικού κρατικού μηχανισμού είναι μέχρι στιγμής πενιχρά. Άφησε πολύ χρόνο να περάσει ανεκμετάλλευτος και δεν κατάφερε να ελέγξει αποτελεσματικά τον μερικό αποκλεισμό ανεμβολίαστων από τη δημόσια ζωή ή την εφαρμογή του μέτρου για την είσοδο σε κλειστούς χώρους όσων εμβολιάστηκαν, ανέρρωσαν ή προσκόμισαν αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Και σαν μην αρκούν αυτά, όταν έφθασε η συζήτηση στον υποχρεωτικό εμβολιασμό επαγγελματικών ομάδων σκέφτηκε πρώτα τους ποδοσφαιριστές. Δεν είναι μόνο οι πολίτες που έχουν υποχρεώσεις και καθήκοντα. Το ίδιο ισχύει και για τον κρατικό μηχανισμό».

Πηγή: Deutsche Welle 

-Advertisement-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου