17 Νοεμβρίου 2021

Σκίτσα: Το Πολυτεχνείο Ζει και το 2021

Με τη μεγάλη πορεία που ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο και κατέληξε μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία, όπως κάθε χρόνο συνηθίζεται, κορυφώθηκαν σήμερα οι εορτασμοί της 48ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με φόντο μέτρα ασφαλείας αλλά και προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού. Λίγα λόγια για τα γεγονότα της ημέρας και 10 σκίτσα, στη συνέχεια:

Επάνω αριστερά: Σκίτσο της Έφης Ξένου στα Νέα.

Αν είχαμε παιδεία, ίσως να είχαμε τώρα και υγεία! Με αφορμή το σύνθημα "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", σκίτσο του Γιάννη Δερμεντζόγλου στον "Ελεύθερο Τύπο":

Προσθέτουμε πλέον και το "υγεία" στη μάσκα! Σκίτσο του Δημήτρη Γεωργοπάλη:

Και "αρνητές λήθης"! Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη στην "Εφ.Συν":

"Pfizer - Moderna - Johnson", τα εμβόλια είναι το σύνθημα των καιρών αντι του "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία"! Σκίτσο του Βαγγέλη Παπαβασιλείου στα "Πολιτικώς ανορθόδοξα" στην "Εφ.Συν.":
 

Το Πολυτεχνείο Ζει; Διασπορά ψευδών ειδήσεων! Σκίτσο του Τάσου Αναστασίου στην "Αυγή":

"Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" από άλλη σκοπιά σε σκίτσο του Χρήστου Παπανίκου για το "Ελλάδα 24":

Ο εμβολιασμένος ζεί! Σκίτσο του KYP στο i-kyr.gr:

Υπάρχει λόγος να τιμάται ακόμα το "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία"! Σκίτσο του Βαγγέλη Χερουβείμ στην Αυγή:

Πρέπει να κάνουμε απογραφή! Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην "Καθημερινή":

Το σύντομο ρεπορτάζ: 

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη πορεία στην Αθήνα για την Επέτειο του Πολυτεχνείου

Η μαζική πορεία για τα 48 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια (με κάποιες εξαιρέσεις) και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τους διαδηλωτές να φτάνουν έξω από την αμερικανική πρεσβεία λίγο πριν τις 19:00.
Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι διαδηλωτές ήταν περίπου 15.000 – 20.000.
Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύοταν ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.
Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Η αντιπροσωπεία των φοιτητών με τη σημαία της εξέγερσης έφτασε λίγο πριν τις 17.00 μπροστά στην πρεσβεία, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας, τη σημαία κράτησαν και παιδιά. Στην αμερικανική πρεσβεία οι φοιτητές απήγγειλαν τον Εθνικό Ύμνο και κατόπιν αποχώρησαν, χωρίς εντάσεις.
Σημειώνεται ότι η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων μπροστά από το κτίριο της πρεσβείας ήταν ιδιαίτερα ισχυρή.
Επεισόδια με ρίψεις μολότοφ, πετροπόλεμο, κρότου λάμψης και χρήση χημικών, σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μετά το πέρας των κινητοποιήσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Επίσης, και στην Πάτρα κουκουλοφόροι έριξαν μολότοφ.

Σχετικές αναρτήσεις:
Σκίτσα: Το Πολυτεχνείο Ζει και το 2020
Σκίτσα: Το Πολυτεχνείο Ζει και το 2019
Σκίτσα: Το Πολυτεχνείο Ζει και το 2018
Το Πολυτεχνείο Ζεί και το 2017 σε Σκίτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου