1 Αυγούστου 2023

Δυο φεγγάρια φέτος τον Αύγουστο

Οι απανταχού ρομαντικοί έχουν διπλό λόγο να χαίρονται για τον μήνα που ξεκινά σήμερα, καθώς ο Αύγουστος περιλαμβάνει όχι μία πανσέληνο, αλλά δύο, και μάλιστα υπερπανσελήνους.

Ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την πρώτη υπερπανσέληνο του Αυγούστου σήμερα, 1η του μήνα, και τη δεύτερη, γνωστή ως και μπλε σελήνη καθώς εμφανίζεται για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα, στις 30 Αυγούστου.

Το φαινόμενο της υπερπανσελήνου σημειώνεται όταν η πανσέληνος βρίσκεται στο λεγόμενο περίγειο, δηλαδή στη μικρότερη απόσταση από τη Γη, με αποτέλεσμα το ολόγιομο φεγγάρι να φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από μια πανσέληνο στο απόγειο.

Συγκριμένα, καθώς λόγω της ελλειπτικής τροχιάς του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνεται συνεχώς η απόσταση μεταξύ των δυο σωμάτων, υπερπανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης.

Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο), με μια μέση απόσταση περίπου 384.500 χιλιομέτρων.

Σημειώνεται ότι ο όρος «υπερπανσέληνος» δεν είναι αστρονομικός και, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), επινοήθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

Και δυο φωτογραφίες από την υπερπανσέληνο της 1ης Αυγούστου:

Πανσέληνος στο Σούνιο. Φωτο Γιάννης Κολεσίδης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πανσέληνος στην Ακρόπολη. Φωτο Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγές: SkyNews, kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου