17 Αυγούστου 2023

Μέτρα για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας

Κλείνουν οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών - Η αστυνομία θα ελέγχει την είσοδο στις θύρες που δημιουργούν προβλήματα


Το κλείσιμο των λεσχών των οργανωμένων οπαδών, αλλά και τη συνολική επανεξέταση του πλέγματος των πολιτικών για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε χθες με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν οι οποίες ακολούθησαν την διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή ιδιοκτητών και εκπροσώπων των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ της χώρας.

«Οι λέσχες οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει μόνο μια, με έδρα τα γραφεία της ΠΑΕ» ξεκαθάρισε ο Κυρ. Μητσοτάκης ενώ γνωστοποίησε ότι η είσοδος στις θύρες των οργανωμένων οπαδών μεταπίπτει από τις υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων στην αρμοδιότητα της ελληνικής αστυνομίας, η οποία και θα έχει την ευθύνη και θα μπορεί να πραγματοποιεί, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο, ελέγχους στα γήπεδα.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα, όπως είπε χαρακτηριστικά, να μην απαιτηθεί να ενεργοποιήσει το Κράτος το ύστατο μέτρο που αφορά στον προσωρινό αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, τονίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ οφείλουν και οι ίδιοι να προστατέψουν πρώτα και κύρια τις επενδύσεις τους. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε την οδύνη του για τον άδικο χαμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, έκανε λόγο για εγκληματικές συμμορίες, τόνισε ότι το επίπεδο συνεργασίας με την UEFA είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο, ενώ γνωστοποίησε ότι είναι σε σκέψη η ίδρυση ενός παρατηρητηρίου βίας με συμμετοχή πολλών διαφορετικών κρατών ώστε η UEFA να μπορεί να προειδοποιεί εγκαίρως για γεγονότα υψηλού κινδύνου.

Σε ότι αφορά την στυγερή δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Διεμήνυσε δε, στο φόντο αιτιάσεων που προέδρου της Κροατίας τις προηγούμενες ημέρες, χωρίς να τον κατονομάσει, ότι η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και ούτε η χώρα, ούτε και η δικαιοσύνη της δέχονται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων, ακόμα κι αν αυτή είναι επίσημη.

Επιπλέον ανεγνώρισε επιχειρησιακή αστοχία της ελληνικής αστυνομίας σε ότι αφορά την οργανωμένη κάθοδο των κροατών χούλιγκαν που βρέθηκαν στη Νέα Φιλαφέλφια την περασμένη εβδομάδα.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς: το φαινόμενο της αθλητικής βίας δεν αφορά μόνο τα γήπεδα αυτά καθ’ αυτά. Το φαινόμενο έχει μεταφερθεί, συχνά, -και αυτό πάλι δεν είναι μόνο, το τονίζω, ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα- έχει μεταφερθεί από τα γήπεδα στους δρόμους» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Είναι μία βία με αθλητικό, υποτίθεται, υπόβαθρο με τον παλιό οπαδικό φανατισμό να γίνεται συχνά άλλοθι του ποινικού υποκόσμου είτε του περιθωρίου. Μερικές φορές τείνει να αποκτά και δήθεν πολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτό, λοιπόν, αυτή η κατάσταση διαμορφώνεται σε έναν ανοιχτό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, ο οποίος είναι απλά μεταμφιεσμένος σε μία αθλητική διαφορά». Και όπως εξήγησε «γι’ αυτό και η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική, μέσα αλλά και έξω από τα γήπεδα. Πρέπει να είναι παράλληλη με έγκαιρη πρόληψη, με αποτελεσματική καταστολή».

Ανάρτηση Κυρ. Μητσοτάκη στο Facebook

Kyriakos Mitsotakis
Αυτό το «ως εδώ» το οποίο φωνάζουμε ήρθε η ώρα να του δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο. Να χτίσουμε πάνω στην πρόοδο η οποία έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αρκετή όμως. Και γι’ αυτό είμαστε εδώ και θέλω να ευχαριστήσω τον Προέδρο της UEFA, Aleksander Čeferin για τη συμβολή του.
Σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε όχι μόνο τους εθνικούς, αλλά και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέτωπο της αποτροπής της βίας και της τιμωρίας όσων ανέχονται, ευνοούν και τελικά διαπράττουν τέτοια περιστατικά βίας. Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι και θα είναι συνολική.
Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, στη μνήμη του Άλκη, άλλων θυμάτων, αλλά κυρίως το οφείλουμε και στα εκατομμύρια των φιλάθλων. Των αγνών φιλάθλων που αγαπούν το ποδόσφαιρο, που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο με τα παιδιά τους, με τις οικογένειές τους, για τους οποίους τα σπορ, και ειδικά το ποδόσφαιρο, είναι μια πηγή χαράς, είναι μια πηγή διασκέδασης. Και αυτούς τους στόχους που από κοινού θέσαμε, δεσμευόμαστε ότι θα τους πετύχουμε.

O πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν εμφανίστηκε στις δικές του δηλώσεις αποφασισμένος να μην ξανασυμβεί περιστατικό οπαδικής βίας σαν αυτό που οδήγησε στον χαμό του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια. «Έχω μιλήσει έκτοτε πολλές φορές με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ανοιχτά και με διάθεση αυτοκριτικής και ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε» είπε ο κ. Τσέφεριν, χαρακτηρίζοντας την οπαδική βία και τα επεισόδια «καρκίνο του ποδοσφαίρου».

«Μην τους αποκαλείτε φίλους τού ποδοσφαίρου γιατί δεν είναι φίλοι τού ποδοσφαίρου. Είναι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για τις ηλίθιες ιδέες τους» σημείωσε και υποσχέθηκε πως «Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό και θα το σταματήσουμε».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου