11 Αυγούστου 2023

Θαλαμηγός 300 εκατ. δολαρίων στο Πόρτο Ράφτη

Στο Πόρτο Ράφτη κατέπλευσε την Παρασκευή το πρωί ο Ινδός δισεκατομμυριούχος και χαλυβδοβιομήχανος, Λακσμί Μιτάλ, 
με τη μήκους 111 μέτρων θαλαμηγό του Alaiya, αξίας 300 εκατ. δολαρίων.

Οι ελληνικές θάλασσες αποτελούν αγαπημένο προορισμό του επιχειρηματία, από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Τώρα, το μήκους 111 μέτρων super yacht, που ναυπηγήθηκε μόλις το 2019, έφτασε στα παράλια της Ανατολικής Αττικής προερχόμενο από τον Αργοσαρωνικό. Τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα ο Ινδός μεγιστάνας βρέθηκε στο ξενοδοχείο Amanzoe, ενώ νωρίτερα ήταν στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στη Μήλο. 

Το super yacht Alaiya θεωρείται ένα από τα κορυφαία στον κόσμο. Ναυπηγήθηκε στις γιάρδες της γερμανικής Lurssen έναντι τιμήματος που φέρεται να άγγιξε τα 300 εκατομμύρια δολάρια. Τα ετήσια κόστη συντήρησης και λειτουργίας του είναι σύμφωνα με πηγές της ναυπηγικής βιομηχανίας της τάξης των 20-25 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διαθέτει μεταξύ άλλων σταθεροποιητές μηδενικής ταχύτητας, γυμναστήριο, ασανσέρ, πισίνα, κινηματογράφο, γκαράζ για tenders, κλαμπ, εγκαταστάσεις SPA και εξέδρα προσγείωσης ελικοπτέρου. Ο Mittal αγόρασε το σκάφος το 2021 από τον Ρωσο-Ουζμπέκο ολιγάρχη Alisher Usmanov που δραστηριοποιείται στον κλάδο των μεταλλίων.

Ο 73χρονος Mittal που κάνει για μια ακόμα χρονιά διακοπές στην Ελλάδα είναι Ινδός μεγαλοεπιχειρηματίας του χάλυβα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ArcelorMittal, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής χάλυβα στον κόσμο, καθώς και πρόεδρος της βιομηχανίας παραγωγής ανοξείδωτου χάλυβα Aperam. Η εταιρεία συμμετοχών του Mittal κατέχει το 38% της ArcelorMittal.

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου