4 Αυγούστου 2023

Το πόρισμα για τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο

Μικρή αντιπυρική ζώνη και πλημμελή αποψίλωση στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 ΠΜ καταλογίζει το πόρισμα

Πραδόθηκε στον υπουργό Αμυνας, Νίκο Δένδια, από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, το πόρισμα της ΕΔΕ για την πυρκαγιά που προκάλεσε τις εκρήξεις στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο.

Μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα του πορίσματος, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, γίνεται λόγος για «πλημμελή καθαρισμό στο επικλινές και δύσβατο βόρειο μέρος του στρατοπέδου, από όπου έφτασε η φωτιά και προσέγγισε στον χώρο των αποθηκών ανοικτού και κλειστού τύπου».

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «η πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει το έντονο θερμικό φορτίο που εξαπλώθηκε στο προαναφερθέν μη αποψιλωμένο μέρος του Στρατοπέδου και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών. Αυτό οδήγησε στην έκρηξη βομβών των κλινών του βορείου τομέα των αποθηκών».


Πιο αναλυτικά, όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, στο πόρισμα διαπιαστώνονται τα εξής:

- Λόγω της πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή, στο στρατόπεδο Καράμπα κατέφθασαν πυροσβεστικά οχήματα της 111ΠΜ, που επιχείρησαν για την αντιμετώπισή της, σε συνεργασία με οχήματα του πυροσβεστικού Σώματος.

- Η φωτιά ήταν έντονη και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών και ανέπτυξε υψηλό θερμικό φορτίο.

- Οι συγκεκριμένες συνθήκες επέβαλαν να δοθεί διαταγή εκκένωσης της περιοχής από τις πυροσβεστικές δυνάμεις για την προστασία του προσωπικού.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στα μέτρα πυρασφάλειας του στρατοπέδου, διαπιστώθηκαν:

- Πλημμελής καθαρισμός στο επικλινές και δύσβατο βόρειο μέρος του, από όπου έφτασε η φωτιά και προσέγγισε στον χώρο των αποθηκών ανοικτού και κλειστού τύπου.

- Η πολύ μικρή αντιπυρική ζώνη πέριξ των αποθηκών δεν ήταν αρκετή για να εμποδίσει το έντονο θερμικό φορτίο εξαιτίας της φωτιάς που εξαπλώθηκε στο προαναφερθέν μη αποψιλωμένο μέρος του στρατοπέδου και σε συνδυασμό με τον στροβιλισμό της και την ταχύτητα του ανέμου, κινήθηκε γρήγορα προς τον χώρο των πυρομαχικών. Αυτό οδήγησε στην έκρηξη βομβών των κλινών του βορείου τομέα των αποθηκών.

- Οι εν λόγω κλίνες είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα και περιείχαν αποκλειστικά Βόμβες Γενικής Χρήσης, όπως προβλέπεται από τα εγχειρίδια και τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Για τις παραλείψεις και αμέλειες στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας που καταγράφονται στο πόρισμα της ΕΔΕ θα αποδοθούν οι αναλογούσες ευθύνες.

Με εντολή του κ. Δένδια, τα ευρήματα της ΕΔΕ θα αξιοποιηθούν στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στον τομέα της πυρασφάλειας στις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων στους σχηματισμούς και τις μονάδες της χώρας θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Πηγές: kathimerini.gr , ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου