23 Αυγούστου 2023

Οι νέου τύπου ταυτότητες αντιμέτωπες με θεωρίες συνωμοσίας

Ουρές σχηματίζονται τις τελευταίες ημέρες σε αστυνομικά τμήματα από πολίτες που τρέχουν να προλάβουν να ανανεώσουν την ταυτότητά τους πριν ξεκινήσει, εντός του Σεπτεμβρίου, η έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Οι άνθρωποι αυτοί, που παρασύρονται από συνωμοσιολόγους στα κοινωνικά δίκτυα, ισχυρίζονται ότι το τσιπάκι που είναι ενσωματωμένο στις νέες ταυτότητες δίνει στο κράτος τη δυνατότητα γεωεντοπισμού των πολιτών.

Πολλόι από αυτούς είναι οι ίδιοι που στη δεκαετία του ’90 αντιδρούσαν στις τότε νέες ταυτότητες, που τώρα είναι παλιές, επειδή δεν ανέγραφαν το θρήσκευμα. 

Επισημαίνεται ότι αντίστοιχα τσιπάκια με αυτά των νέων ταυτοτήτων υπάρχουν ήδη, για λόγους ασφαλείας, στα διαβατήρια και στις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες των τραπεζών. Βέβαια, από ότι διαβάζω, ο πομπός
σε όλες τις περιπτώσεις ενεργοποιείται μόνο όταν έρχεται σε κοντινή επαφή με τις αντίστοιχες συσκευές ανάγνωσης με την ζώνη εμβέλειας του δέκτη να μην υπερβαίνει τα δέκα εκατοστά.

Παράλληλα, είναι γνωστό ότι οι κρατικές υπηρεσίες έχουν σήμερα τη δυνατότητα εντοπισμού κάθε πολίτη ο οποίος χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο.

Μια ηλεκτρονική ταυτότητα είναι βέβαιο πως με τη χρήση της θα αφήνει περισσότερα "αποτυπώματα" στο ψηφιακό σύμπαν από ότι οι παραδοσιακές. Είναι όμως βέβαιο πως η δραστηριότητα των "αντιφρονούντων" στα κοινωνικά δίκτυα, αφήνει πολύ περισσότερα και ευκρινέστερα "αποτυπώματα".

Το να έχει κάποιος ένα ή περισσότερα κινητά τηλέφωνα επάνω του, όπως και 5-6 λογαριασμούς σε ιστοσελίδες και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και να λέει ότι φοβάσαι τις νέες ταυτότητες, είναι καραμπινάτη βλακεία ή κρύβει κάποιες άλλες σκοπιμότητες.

Είναι επίσης κωμικό το να πιστεύει κάποιος ότι ο κόσμος συνωμοτεί για να παρακολουθεί την κάθε κίνησή του. Είναι ο ναρκισσισμός του παρανοϊκού που νομίζει ότι όλος ο κόσμος ασχολείται με τον μικρόκοσμό του.

Από την άλλη πλευρά, το κράτος οφείλει πάση θυσία να εκσυγχρονίζεται γυρίζοντας την πλάτη στους διάφορους «ψεκασμένους» και οπισθοδρομικούς...

Takis Ant για το afirimeno.com
με στοιχεία από kathimerini.gr και capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου