4 Μαρτίου 2013

Σε οκτώ χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος

Οκτώ χρόνια κάθειρξης κατά συγχώνευση, πρόστιμο 520.000 ευρώ και δήμευση του ακινήτου του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, είναι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τον πρώην υπουργό Ακη Τσοχατζόπουλο, για την υπόθεση ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες». 

Και είναι μόνο η αρχή. Θα ακολουθήσει η μεγάλη υπόθεση για το λεγόμενο «μαύρο πολιτικό χρήμα» για τους εξοπλισμούς κλπ

Ο εισαγγελέας, στην παρούσα υπόθεση, που έκρινε ότι απέκρυψε με δόλο περιουσιακά στοιχεία από το πόθεν έσχες του 2006, είχε προτείνει 10 χρόνια κάθειρξη. Κατά την αγόρευσή του ο εισαγγελέας ήταν σαφής: «ο πρώην υπουργός γνώριζε και απέκρυψε», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Οι ενδείξεις έγιναν αποδείξεις. Να κηρυχθεί ένοχος».

Ενδεικτικός είναι και ο σχετικός διάλογος με τον πρόεδρο:
Τσοχατζόπουλος: «Δεν είχα πρόθεση να κρύψω απολύτως τίποτα. Η παράλειψη οφείλεται σε άγνοια... Ομολογώ ότι δεν ήξερα τον νόμο του 2003... Μάντης ήμουν;»
Πρόεδρος: «Καλά, τόσα χρόνια βουλευτής δεν γνωρίζατε;»
Τσοχατζόπουλος: «Και επειδή ήμουν τόσα χρόνια βουλευτής έπρεπε να ξέρω κάθε ρύθμιση; Ο νόμος είναι σωστός. Αλλά άμα δεν τον ξέρεις;»
Εισαγγελέας: «Το 2003 ήσασταν βουλευτής. Συμμετείχατε στη διαμόρφωση των διατάξεων».
Τσοχατζόπουλος: «Βεβαίως, μα έχω υπογράψει κιόλας. Πρέπει να υπάρχει το “πόθεν έσχες”. Για διαφάνεια. Ζούσαμε πάνω σε ένα ψεύδος. Ό,τι ήθελε έλεγε ο καθένας».

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος, που βρίσκεται εν αναμονή της έκδοσης βουλεύματος για την υπόθεση των προμηθειών του Υπουργείου Άμυνας, κλήθηκε να λογοδοτήσει για ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που αφορούν τα έτη 2006 έως και 2009.

Το εις βάρος του κατηγορητήριο περιελάμβανε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν: Την παράλειψη δήλωσης το 2006 καταθέσεων, μετοχών και αξιογράφων συνολικής αξίας περίπου 47.000 ευρώ. Αντίστοιχα, την παράλειψη δήλωσης το 2007 ποσών περίπου 33.000 ευρώ από καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα και το 2008 καταθέσεων 20.000 ευρώ.

Τέλος, την παράλειψη δήλωσης το 2009 της αγοράς από την επίσης προφυλακισμένη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο πλέον έχει δεσμευτεί με απόφαση του ανακριτή της υπόθεσης του λεγόμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος» για τους εξοπλισμούς.

«Η απόφαση αυτή είναι σκληρή και δεν υπηρετεί τη δημοκρατία», δήλωσε ο πρώην υπουργός, ενώ στράφηκε και εναντίον των πρώην συντρόφων του στο ΠαΣοΚ, κατηγορώντας τους ότι τον είχαν στοχοποιήσει.

__________________
Πηγές: http://news.in.gr και http://www.tovima.gr της 4.3.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου