25 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Δηλώσεις για την απόφαση του Eurogroup

Συγκρατημένη ικανοποίηση για τη λήξη της αβεβαιότητας, την αποφυγή της χρεοκοπίας και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος της χώρας, εκφράζουν ηγέτες και παράγοντες για την σημερινή απόφαση του Εurogroup. Παράλληλα τονίζουν τις δυσκολίες και προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν η Κύπρος και ο λαό της.

Ας δούμε συνοπτικά ορισμένες από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών της συμφωνίας:


Γερούν Ντάισελμπλουμ: 
Ως την αρχή του «τέλους στην αβεβαιότητα που πλανιόταν τις τελευταίες ημέρες πάνω από την Κύπρο και την ευρωζώνη» ερμήνευσε τη συμφωνία του Eurogroup ο πρόεδρός του Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι αυτή επικεντρώνει τις προσπάθειες στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και συγκεκριμένα στις δύο προβληματικές τράπεζες, την Λαϊκή και την Κύπρου. 

Αγκελα Μέρκελ:
Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «δίκαιη» τη συμφωνία για την Κύπρο, υπό την έννοια ότι «διασφαλίζει πως για την επίλυσή της θα απαιτηθεί να πληρώσουν εκείνοι που συνεισέφεραν στη δημιουργία της». «Είμαι πολύ ικανοποιημένη που χθες βράδυ βρέθηκε μία λύση που στάθηκε ικανή να αποτρέψει μια χρεοκοπία», «Πιστεύω ότι η συμφωνία που επετεύχθη ήταν η σωστή» είπε η Άγκελα Μέρκελ.

Κριστίν Λαγκάρντ: 
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα για την Κύπρο παρέχει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων της χώρας» ανέφερε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι «το σχέδιο επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των δύο προβληματικών τραπεζών και προστατεύει πλήρως τις ασφαλισμένες καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες». 

Όλι Ρεν: 
«Το εγγύς μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο για την Κύπρο και το λαό της, αλλά η Επιτροπή θα κάνει ό,τι καλύτερο για να απαλύνει το σοκ», ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. «Είναι αναγκαίο για τον κυπριακό λαό να ανοικοδομήσει την οικονομία της σε μία νέα βάση. Η Κύπρος και οι Κύπριοι τα έχουν καταφέρει σε πολύ δύσκολους καιρούς και ξέρετε τι εννοώ», επεσήμανε ο Ολι Ρεν. 

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε:
«Δεν ζητούμε κάτι που δεν κάνουμε οι ίδιοι», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στη χθεσινοβραδινή συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την Κύπρο, την οποία περιέγραψε ως «δίκαιη για όλους τους ενδιαφερόμενους» και καλύτερη από την προηγούμενη συμφωνία, η οποία επιβάρυνε και τους μικροκαταθέτες. Σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση της Λαϊκής Τράπεζας, σημείωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που εκκαθαρίζεται μια τράπεζα». 

Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο: 
«Είμαι πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς. Αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να πούμε επακριβώς ποια θα είναι η επίδρασή του", δήλωσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Θα εξαρτηθεί από το επίπεδο της εφαρμογής του και την προσήλωση της ίδιας της Κύπρου σ' αυτό», πρόσθεσε. 

Νίκος Αναστασιάδης: 
Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης για τη νέα συμφωνία δανεισμού που συνήψε με τους διεθνείς πιστωτές κατά την διάρκεια των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. «Εχουμε συμφωνία και αυτό είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού και της ΕΕ συνολικά», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδης. 

Μιχάλης Σαρρής:  
«Τελείωσε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, ωστόσο όπως υποστήριξε ο κυπριακός θα περάσει δύσκολες στιγμές. 
"Αποφύγαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας", δήλωσε και πρόσθεσε πως πρόκειται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα υπό αυτές τις συνθήκες. "Παρά τις δύσκολες προκλήσεις η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις και να κάνει τη δύσκολη δουλειά που πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα" τόνισε. 

_________________
Πηγή: http://www.ethnos.gr στις 25.3.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου