25 Μαρτίου 2013

Σε επώδυνη συμφωνία για την Κύπρο κατέληξε το Εurogroup

Η Κύπρος θα κλείσει τη μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες (την Λαϊκή Τράπεζα) και θα αρχίσει διαδικασία αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης της άλλης (Τράπεζας Κύπρου) με τη συμβολή των μεγαλοκαταθετών, στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές της και την οποία ενέκρινε το Eurogroup τα ξημερώματα της Δευτέρας 25.3.2013.

Οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες και δεν θα υποστούν καμία συνέπεια. Επίσης ο
ι καταθέσεις στις υπόλοιπες τράπεζες της Κύπρου δεν θα επηρεαστούν από τη συμφωνία. 

Συγκεκριμένα, το σχέδιο το οποίο ενέκρινε το Eurogroup, προβλέπει ότι η Λαϊκή Τράπεζα μπαίνει σε διαδικασία εκκαθάρισης και δημιουργείται μια «καλή» και μια «κακή» τράπεζα. Οι καταθέσεις στη Λαϊκή μέχρι 100.000 ανά δικαιούχο διασώζονται στην «καλή τράπεζα» και μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου χωρίς την παρακράτηση φόρου. Μαζί της η Λαϊκή θα πάρει θα 9 δισ. ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η ΕΚΤ. Με άλλα λόγια η Τράπεζα Κύπρου αναλαμβάνει το «βάρος» των 9 δισ. ευρώ της Λαϊκής από τον ELA.

Όλοι οι ασφαλισμένοι καταθέτες προστατεύονται με βάση τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και στις δύο τράπεζες (Κύπρου και Λαϊκής), οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, που δεν είναι εγγυημένες, θα δεσμευτούν μέχρι να τακτοποιηθούν τα χρέη της Λαϊκής και να ανακεφαλαιοποιηθεί η Τράπεζα Κύπρου.

Από την επιβολή φόρου στους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής αναμένεται να προκύψουν 4,2 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξασφαλιστεί με την επιβολή φόρου στους ανασφάλιστους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου. Η Τρ. Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω μετατροπής των ανασφλαλιστων καταθέσεων σε ίδια κεφάλαια (και των μεγαλοκαταθετών και μετόχους), έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η κεφαλαιακή της επάρκεια στο 9% μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό του πακέτου διάσωσης των δεν θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής ή της Τράπεζας Κύπρου.

Το Eurogroup υπογραμμίζει την άμεση ολοκλήρωση της συμφωνίας Κύπρου-Ελλάδας για τα ελληνικά καταστήματα των κυπριακών τραπεζών, η οποία συμφωνία θα προστατεύει τους χρηματοπιστωτικούς κλάδους και των δύο χωρών.

Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.

Ειδικότερα συμφωνήθηκαν τα εξής:
1. Η Λαϊκή Τράπεζα "σπάει" σε good και bad bank, με την πλήρη συμβολή των μετόχων, των ομολογιούχων και των ανασφάλιστων καταθετών
2. Οι καταθέσεις της Λαϊκής άνω των 100 χιλιάδων δεσμεύονται και η bad bank τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης
3. Η τράπεζα Κύπρου εξαγοράζει την good Λαϊκή Τράπεζα και παίρνει και τα 9 δισεκ. ευρώ του ELA. Παγώνουν οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις
4. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου
5. Η Τρ. Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω μετατροπής των ανασφλαλιστων καταθέσεων σε ίδια κεφάλαια.
6. Πρέπει να εξασφαλιστεί η κεφαλαιακή επάρκεια στο 9% μέχρι το τέλος του προγράμματος.
7. Όλοι οι ασφαλισμένοι καταθέτες προστατεύονται με βάση τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
8. Το πακέτο διάσωσης των 10 δισεκ. ευρώ δεν θα χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής ή της Τρ. Κύπρου.

Επιπλέον, οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.


Πηγές:
http://www.naftemporiki.gr/f 
http://www.bankingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου