27 Μαρτίου 2013

Το "μοντέλο" Ντάισελμπλουμ

Αναστάτωση στην ΕΕ και τις αγορές έχει προκαλέσει η δήλωση του Ολλανδού προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, περί "κυπριακού μοντέλου" διάσωσης τραπεζών, με συμμετοχή των μεγαλοκαταθετών στα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στους τραπεζικούς κύκλους, η δήλωση 
Ντάισελμπλουμ, για την επόμενη ημέρα των τραπεζών στις οικονομίες εκείνες που θα παραμείνουν αιχμάλωτες του φαύλου κύκλου της ύφεσης και της κρίσης χρέους: “bail-in” των πιστωτών τους, όπου πιστωτές είναι οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοι και πλέον οι καταθέτες.

Επίσης η Κομισιόν δεν αποκλείει λύσεις που θα περιλαμβάνουν τη συμμετοχή των μεγαλοκαταθετών. Η εκπρόσωπος του καθ’ ύλην αρμόδιου, του επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ, διαβεβαίωσε μεν ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι ασφαλείς, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί το "κυπριακό μοντέλο" και στο μέλλον, δηλώνοντας μάλιστα ότι το θέμα έχει τεθεί επί τάπητος για το επικείμενο νομοσχέδιο περί ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών στην ΕΕ.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα είναι δυνατό να υπάρξει bail in σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον» δήλωσε η Chantal Hughes και συμπλήρωσε: «Στην πρόταση της Κομισιόν, η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση, δεν αποκλείεται ότι οι καταθέσεις που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ να αποτελέσουν εργαλεία "επιλέξιμα" σε bail in».

Ο ευρωβουλευτής Gunnar Hokmark, ο οποίος ηγείται των διαπραγματεύσεων με τις χώρες της ΕΕ για την εκπόνηση νέου νόμου για τις προβληματικές τράπεζες, έχει αντίστοιχη άποψη.
"Πρέπει να μπορείς να εφαρμόσεις το bail in και με τους μεγάλους καταθέτες. Οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ είναι προστατευμένες. Οι καταθέσεις άνω αυτού του ποσού είναι ανασφάλιστες και θα τυγχάνουν μεταχείρισης ως μέρος των κεφαλαίων που μπορούν να υποστούν ζημιά", τόνισε, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων του στο ευρωκοινοβούλιο στηρίζει αυτή την άποψη.

Αντίθετα, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και των Κεντρικών τραπεζών χωρών της ΕΕ, δηλώνουν ευθέως πως ο πρόεδρος του Eurogroup «κάνει λάθος» ή κρατούν σαφείς αποστάσεις από μία τέτοια λύση. Επίσης την αντίθεσή τους, στις αναφορές για διάσωση "μοντέλο", εξέφρασαν ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι.
Όμως η αρχή ήδη έγινε. Είναι πλέον πιο εύκολο να επαναληφθεί.

__________________
Πηγές:
http://www.euro2day.gr της 26.3.2013 
http://www.capital.gr της 26.3.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου