13 Μαρτίου 2013

Ιρλανδία: Σημαντικό βήμα στην έξοδο από το Μνημόνιο

Στην πρώτη δημοπρασία 10ετών ομολόγων από το 2010 προχώρησε σήμερα η ιρλανδική κυβέρνηση, κάνοντας ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη του στόχου της για χρηματοδότηση αποκλειστικά από τις αγορές, μετά και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου διάσωσης της χώρας αργότερα φέτος.

Ο οργανισμός διαχείρισης χρέους της χώρας προχώρησε στην έκδοση νέου ομολόγου λήξεως το 2023, ορίζοντας το guidance της τιμής στο mid swap συν 240 μ.β., που υποδηλώνει επιτόκιο 4,25%, δηλαδή με κόστος δανεισμού χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Σύμφωνα με το Reuters το βιβλίο προσφορών έκλεισε, ξεπερνώντας τα 12 δισ. ευρώ.

Την διαχείριση της έκδοσης έχουν αναλάβει οι Barclays, Danske Bank, Davy stockbrokers, Goldman Sachs International, HSBC και Nomura.

Στα τέλη του 2010 η Ιρλανδία αναγκάστηκε να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να ζητήσει δάνεια ύψους 67,5 δισ. ευρώ, αφού το τεράστιο κόστος της διάσωσης των τραπεζών της έστειλε την κυβέρνηση της χώρας στο χείλος της χρεοκοπίας.

Η τελευταία δόση αυτών των δανείων θα εκταμιευτεί αργότερα φέτος και η ιρλανδική κυβέρνηση ελπίζει πως θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις αγορές ομολόγων το 2014.

_____________________
Πηγή: http://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου