6 Μαρτίου 2013

Πέθανε ο Ούγκο Τσάβες

Την τελευταία του πνοή άφησε στις 11.25 το βράδυ της Τρίτης ο Ούγκο Τσάβες, νικημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία 58 χρονών. 


Ο ηγέτης της Βενεζουέλας υπήρξε μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 21ου αιώνα. Για άλλους, ήταν ένας επαναστάτης που κατάφερε να αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή εκατομμυρίων συμπατριωτών του, ενώ για κάποιους άλλους ήταν ένας στυγνός δικτάτορας που εκμεταλλεύτηκε την ισχύ που του έδωσε το πετρέλαιο και έφτασε να φλερτάρει επικίνδυνα με τα όρια της τρέλας. 


Ο Τσάβες είχε επανεκλεγεί στο προεδρικό αξίωμα τον περασμένο Οκτώβριο και ο θάνατός του βύθισε στο πένθος τα εκατομμύρια των υποστηρικτών του, που τον λάτρευαν για τη χαρισματική προσωπικότητά του, την αντιαμερικανική ρητορική του και την εθνικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Τον θάνατό του ανακοίνωσε συντετριμμένος ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Τσάβες απεβίωσε ύστερα από μάχη με τη σκληρή νόσο που διήρκεσε δύο χρόνια. «Λάβαμε την πιο σκληρή και τραγική πληροφορία ότι ο Κομαντάντε Ούγκο Τσάβεζ εξέπνευσε σήμερα στις 4:25 μμ» (23.25 ώρα Ελλάδας), είπε.  


Χιλιάδες υποστηρικτές του Τσάβες μετά την είδηση του θανάτου του, βγήκαν στους δρόμους, θρηνώντας, φωνάζοντας συνθήματα και υποσχόμενοι ότι θα συνεχίσουν την επανάσταση που ξεκίνησε εκείνος. «Ο Τσάβες ζει για πάντα», «Ο αγώνας συνεχίζεται» φώναζαν.

Ο θάνατος του Τσάβες θα οδηγήσει τη χώρα αναγκαστικά σε νέες εκλογές στις οποίες θα κριθεί αν η «μπολβαριανή επανάσταση» μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς αυτόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου