11 Μαρτίου 2013

Ταξίδια: Trogir – Τρογκίρ / Croatia

 Το Τρόγκιρ (Trogir) είναι μια μικρή όμορφη ιστορική πόλη και λιμάνι στις Δαλματικές Ακτές της Κροατίας κοντά στο Σπλίτ. 

Πρόκειται για το αρχαιοελληνικό Τραγούριον (λατινικά Tragurium), που ιδρύθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ., όταν κάτοικοι των Συρακουσών (ελληνική αποικία στη Σικελία) ίδρυσαν καινούργιες αποικίες αρχικά στο νησί Ίσσα της Αδριατικής και στη συνέχεια στο Τραγούριον, το σημερινό Trogir.

Το Τρόγκιρ θεωρείται ότι αποτελεί το καλύτερα σωζόμενο ρωμανο-γοτθικό συγκρότημα στην Αδριατική και σε ολόκληρη την Κεντρική Ευρώπη. Έχει μια συνεχή ιστορία 2.300 ετών, η οποία επηρεάστηκε πολιτισμικά από τους αρχαίους Έλληνες, τους Ρωμαίους και τους Βενετούς.



Σήμερα το Τρόγκιρ έχει πληθυσμό 15.000 περίπου κατοίκων και βρίσκεται 27 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Σπλιτ. Το ιστορικό κέντρο της πόλης, που βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό νησί, ανακηρύχθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ το 1997 Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 



Η πόλη περιλαμβάνει πολλά ανάκτορα, ναούς, πύργους και κάστρα, όπως και ένα οχυρό σε ένα μικρό νησί. Η ρυμοτομία του νησιωτικού οικισμού χρονολογείται από την Ελληνιστική περίοδο, ενώ οι ρωμανικές εκκλησίες συνυπάρχουν με εξαίρετα κτίρια αναγεννησιακής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής από τη βενετική περίοδο.



 O καθεδρικός ναός του Αγίου Λαυρεντίου (Cathedral of St. Lawrence)

Tο κάστρο Καμερλένγκο (Kamerlengo Castle)





Τα πιο σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα στο Τρογκίρ είναι: 
Tο ιστορικό κέντρο με 10 εκκλησίες και κτίρια του 13ου αιώνα, η πύλη της πόλης από το 17ο αιώνα και τα τείχη του 15ου αιώνα, το κάστρο Καμερλένγκο, τα ανάκτορα των Δούκα και Τσιπίκο, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Λαυρεντίου, η στοά με κολόνες (loggia) του 15ου αιώνα κλπ.



Μια ημερήσια επίσκεψη στο Τρογκίρ σίγουρα αξίζει. 

__________________
Πηγές:

Φωτογραφίες: Takis.Ant (εκτός από 2 που είναι από Βικιπαίδια)
Κείμενα: Takis Ant με πληροφορίες κυρίως από Βικιπαίδια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου