12 Ιουνίου 2013

Για μια πραγματικά δημόσια ΕΡΤ

Χρόνια τώρα μιλάμε για αδιαφάνεια, διαπλοκή, σπατάλη και μειωμένη παραγωγικότητα στο Δημόσιο. Και δίκαια απαιτούμε αλλαγή, έστω κάποτε να γίνει ένα πρώτο βήμα. Και το βήμα φαίνεται ότι έγινε χθες, η ΕΡΤ έκλεισε. Μια εστία αδιαφάνειας και διαπλοκής λιγότερη, ένα χαράτσι (μικρό έστω) λιγότερο, μια κάποια μείωση της δημόσιας σπατάλης.

Και αμέσως αντιδράσαμε, βγήκαμε πάλι στους δρόμους, μαζί και εκείνοι που είχαν ξεχάσει την ύπαρξη της ΕΡΤ προτιμώντας αποκλειστικά τα ιδιωτικά κανάλια. Και φτάσαμε πάλι σε υπερβολές, ταυτίζοντας την ενημέρωση, τον πολιτισμό, ακόμη και τη δημοκρατία, με την ύπαρξη της συγκεκριμένης ΕΡΤ.

Και τα κόμματα, κυρίως της αριστεράς; Ξαφνικά ξέχασαν ότι η ΕΡΤ ήταν το φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης; όπως χαρακτηριστικά έλεγαν. Όχι βέβαια, απλώς προέχει η κομματική εκμετάλευση του θέματος.

Και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ; Εκείνοι που έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους να την απαξιώσουν, με τις αλλεπάλληλες άστοχες απεργίες τους τελευταίους μήνες. Τους απασχόλησε ποτέ το φαύλο καθεστώς λειτουργίας της;

Και εμείς, οι πολίτες και τηλεθεατές; Ξαφνικά θυμηθήκαμε την ΕΡΤ και ξεχάσαμε όλα τα άλλα...

Βέβαια όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για την ύπαρξη μιας σύγχρονης, πλουραλιστικής και πραγματικά δημόσιας τηλεόρασης. Μιας τηλεόρασης που να λειτουργεί με ικανά στελέχη χωρίς κομματικές προκαταλήψεις ή δεσμεύσεις. Σίγουρα υπάρχει.

Αλλά όχι και της ΕΡΤ που γνωρίσαμε.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου