28 Ιουνίου 2013

Τζόρτζ Σόρος: Η πολιτική λιτότητας τείνει να καταστρέψει την ΕΕ

Την άποψη ότι η πολιτική της λιτότητας που υπαγορεύεται από την Γερμανία είναι ανάρμοστη και δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, μιλώντας στο 2ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" για την Κοινωφελή Δράση που διεξάγεται στην Αθήνα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στο "tovima.gr".

Ακόμη, ο Τζορτζ Σόρος, επανάλαβε πως η Γερμανία πρέπει να ηγηθεί της ΕΕ αποδεχόμενη τις ευθύνες που έχει το πιο ισχυρό κράτος της Ένωσης και να μην είναι απρόθυμη να αναλάβει το ρόλο αυτό. Εκτίμησε δε πως εάν γίνει αυτό η ευρωπαϊκή κρίση θα λάβει σύντομα τέλος.

«Είμαι ανήσυχος ότι η ευρωπαϊκή κρίση τείνει να καταστρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τείνει να καταστρέψει την εθελοντική συμμετοχή ισότιμων κρατών σε μια Ένωση που συνεργάζονταν με αλληλεγγύη για το κοινό καλό. Έχει μεταλλαχθεί σε σχέση δανειστή - δανειζόμενου κάτι που πλέον έχει αποκλείσει την ισοτιμία των μερών», σημείωσε ο Ουγγροεβραίος επενδυτής.

Ο ίδιος είπε πως οι κανόνες στους οποίους στηρίχθηκε η δημιουργία του ευρώ αποδείχθηκαν πως δεν ήταν σωστοί και πως υπήρχαν λάθη στη κατασκευή του ευρώ. Όπως τόνισε οι Συνθήκες του Μάαστριχ και της Λισσαβόνας δεν λάμβαναν υπόψη ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής οικονομία.

Ειδικά για την Ελλάδα ο Σόρος σημείωσε πως μπορεί να έκανε κατάχρηση των κανόνων, αλλά το ίδιο έκαναν τόσο η Ιταλία, όσο και η Γερμανία στο παρελθόν. «Η Ελλάδα είναι η χώρα που υποφέρει περισσότερο σήμερα. Ο ελληνικός λαός δεν είναι αυτός που προκάλεσε τα δεινά. Αυτό ενισχύει το αίσθημα αδικίας που αισθάνεται ο λαός και τροφοδοτεί τις αντιδράσεις», επεσήμανε.

Ο Σόρος μίλησε στην εκδήλωση αναλυτικά για τη Φιλοσοφία της Φιλανθρωπίας. Όπως τόνισε, η φιλανθρωπία είναι μια άσκηση για την κατανόηση των ανθρώπινων σχέσεων και σχετίζεται με την ικανότητα κατανόησης και αλλαγής του κόσμου που ζούμε. «Υπάρχει καινοτομία τόσο στο να κάνεις χρήματα, όσο και στο να κάνεις φιλανθρωπίες» δήλωσε.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτεί αναδιανομή του μερίσματος του πλούτου. Σχολιάζοντας δε την πρωτοβουλία των Μπιλ Γκέιτς και Ουόρεν Μπάφετ να πείσουν τους αντίστοιχους πλουσίους Αμερικανούς να δωρίσουν τη μισή τους περιουσία σε αγαθοεργίες, σημείωσε ότι το νόημα της φιλανθρωπίας δεν είναι ποσά χρήματα ξοδεύεις αλλά πως ξοδεύεις τα χρήματα αυτά.

Αναφερόμενος στο «Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας» (Open Society Foundation), το οποίο έχει συστήσει ήδη από το 1984, τόνισε πως είναι το μέσο υλοποίησης της ιδέας της «ανοικτής κοινωνίας» που οραματίζεται ο ίδιος, δηλαδή μιας κοινωνίας που λειτουργεί στη βάση των δημοκρατικών αρχών και έχει ως βασικό της στόχο, πέρα από την ευημερία και την άμβλυνση των ανισοτήτων, τη διαρκή της αυτοβελτίωση.

Τέλος, ο Σόρος μοιράστηκε με το πολυπληθές κοινό την εμπειρία του από την αλληλεπίδραση πολιτικής και φιλανθρωπίας, τόνισε δε πως οι περισσότεροι πολιτικοί δεν είναι φιλάνθρωποι αλλά επιδιώκουν το προσωπικό τους συμφέρον.

___________________
Πηγή: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=519751

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου