19 Ιουνίου 2013

Η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, 50 χρόνια μετά

Έκθεση στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
Η βίαιη επίθεση εναντίον δύο εκπροσώπων του ελληνικού λαού, του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά, το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963, στη Θεσσαλονίκη, ζωντανεύει μέσα από τα ντοκουμέντα εκείνης της εποχής.

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει την έκθεση με τίτλο «Βία κατά εκπροσώπων του λαού: 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη», η οποία εγκαινιάζεται την Τρίτη 18 Ιουνίου, στις 7.30 το απόγευμα.

Μέσα από ψηφιακές αναπαραγωγές φωτογραφιών, εφημερίδων, περιοδικών, επιστολών, χειρόγραφων σημειώσεων, έργων τέχνης, αλλά και κινηματογραφικών έργων, η έκθεση αποτυπώνει τη ζωή και τη δράση των δύο βουλευτών της ΕΔΑ, τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκη και τον θάνατο του Γρηγόρη Λαμπράκη πέντε μέρες αργότερα, το αποτύπωμά τους στον Τύπο των ημερών και τη λογοτεχνική, εικαστική και κινηματογραφική προσέγγιση των συμβάντων και της σημασίας τους, τότε και μέχρι σήμερα.

Τα τεκμήρια της έκθεσης προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, το Μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, το Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, το Ίδρυμα "Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής", τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Μουσείο - Αρχείο ΕΡΤ, τα αρχεία Καίτης Τσαρουχά, Παύλου Δελαπόρτα και Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και από άλλους φορείς και ιδιώτες.

Πληροφορίες
Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων – Εκθεσιακός Χώρος: λεωφόρος Αμαλίας 14 – Σύνταγμα, τηλ.: 210 3735109. Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιουνίου έως τέλος του 2013. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00 – 18.00, Σάββατο και Κυριακή: 10.00 – 15.00 (επίσημες αργίες: κλειστά).

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε τελικά στην αίθουσα του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Ερμού. Θεσσαλονίκη, 22 Μαΐου 1963

______________________
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr 18 Ιουνίου 2013






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου