30 Ιουνίου 2013

Ο Φρόιντ, η συγκυβέρνηση και η Αριστερά






Μια σύντομη αναδρομή στο χρονικό της κρίσης, στο "Ποντίκι" λίγες μέρες πριν,  από τη σκοπιά του Αντώνη Δελλατόλα με αναφορές του στις ευθύνες της εκάστοτε κυβέρνησης ή συγκυβέρνησης, καθώς και της αντιπολίτευσης, αξιωματικής και μη.
Αναδημοσιεύουμε το άρθρο:

Ο Φρόιντ, η συγκυβέρνηση και η Αριστερά
του Αντώνη Δελλατόλα

«Από λάθος σε λάθος, αποκαλύπτεις όλη την αλήθεια» έχει πει ο Φρόιντ, ο οποίος θα τα είχε βρει σκούρα, αν είχε να αναλύσει τα όσα έχουν συμβεί στην πολιτική μας ζωή εδώ και ένα χρόνο.

Για να θυμηθούμε τι έχουμε δει να διαδραματίζεται στο πολιτικό σκηνικό σε αδρές γραμμές:

- Ο Γιώργος Παπανδρέου μας φορτώνει το μνημόνιο, το ΔΝΤ, τους γκαουλάιτερ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους απίθανους τύπους της τρόικας σχεδόν πανηγυρίζοντας, λέγοντας ότι ήταν η μοναδική λύση για να σωθεί ο τόπος.

- Βάζει φωτιά στο πολιτικό τοπίο, σε τροχιά διάλυσης το ΠΑΣΟΚ, βγάζει στο αντιμνημονιακό αντάρτικο τον Σαμαρά, σε πορεία ανόδου τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί νέα πολιτικά μορφώματα (Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή) και ανακατατάξεις στην Αριστερά (ΔΗΜΑΡ).

- Δεν αντέχει το σύστημα και μετά τα ενδιάμεσα στάδια – Παπαδήμος - Πικραμένος – έρχονται διπλές εκλογές και συγκυβέρνηση Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Οι μπροστάρηδες του αντιμνημονίου αρχίζουν να εφαρμόζουν το λάθος του Παπανδρέου.

- Ένα λάθος που διαλύει την κοινωνία, πάει την ανεργία στο 30%, κλείνει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καταργεί κοινωνικές παροχές, βυθίζει σε απελπισία τα ελληνικά νοικοκυριά, συρρικνώνει τα εισοδήματα εργαζομένων, συνταξιούχων και ξεσπά φοροκαταιγίδα πάνω στα κεφάλια αυτών που συνήθως «πληρώνουν το μάρμαρο» εδώ και χρόνια...

- Ένα ακόμα λάθος – που γίνεται διαχρονικά – και αφορά την αυτοπροστασία του πολιτικού «συστήματος», το οποίο συγκαλύπτει με νόμους τη διαφθορά στον δημόσιο βίο, διατηρεί προνόμια την ώρα που εφαρμόζει σκληρή λιτότητα, δημιουργεί προϋποθέσεις για την εμφάνιση φασιστικού κόμματος με αξιοσημείωτη επιρροή σε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Και ξαφνικά, μπλοκάρει το «σύστημα».

Το μαύρο στις οθόνες της ΕΡΤ ήταν η αφορμή.

«Ανακαλύπτονται» ζητήματα δημοκρατίας, θέματα που αφορούν την ελευθερία της πληροφόρησης, αγνόηση των νόμων για την προστασία των εργαζομένων, παραβίαση του Συντάγματος, ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους.

Η τράπουλα ξαναμοιράζεται, αυτή την φορά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., προκειμένου να συνεχιστεί το ίδιο έργο. Και αυτή την φορά, η ίδια επίκληση: Για «να σωθεί η χώρα».

Εδώ που φτάσαμε όμως κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε. Κανείς από τους δυο, πλέον, κυβερνητικούς εταίρους δεν θα μπορέσει να κρυφτεί πίσω από τα φύλλα συκής που του παρέχει η εγχώρια και ξένη διαπλοκή.

Από την άλλη, η αντιπολίτευση – αξιωματική και ελάσσων –, εκτός από την κριτική, τις ρητορείες και τις επικοινωνιακές φούσκες, οφείλει να καταθέσει εναλλακτική πρόταση για την χώρα.

Αν δεν το κάνει, θα έχει και η ίδια σημαντική ευθύνη για το λάθος.

Αν δεν το πράξει, ας το ζητήσει επιτακτικά ο κόσμος.

Έτσι κι αλλιώς, αυτός είναι που πληρώνει πρώτος και ακριβά τα λάθη που κάνουν οι πολιτικές ηγεσίες του.
_________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου