24 Ιουνίου 2013

Κύπρος: Εισηγήσεις για διαγραφή του ELA

Τη διαγραφή του ELA προκειμένου η οικονομία της Κύπρου να μπορέσει να ανακάμψει, όπως έγινε και στην περίπτωση της Anglo Irish Bank, εισηγείται ο καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου Karl Whelan* σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Είναι η ώρα για την ΕΚΤ να συμφωνήσει ένα νέο σχέδιο για την Κύπρο» στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού “Forbes”.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην "Πολίτης" online, στο άρθρο του Karl Whelan μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι, αν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να λάβει μέρος της ευθύνης για τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου, εντούτοις η επιστολή του προς τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, περιέχει μια σειρά από σημαντικά σημεία τα οποία έχουν γενικώς παραβλεφθεί.

Ο κ. Whelan σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δίκαιο όταν λέει στην επιστολή του ότι η Κύπρος επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την κρατική χρεοκοπία στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις κυπριακές τράπεζες προστατεύθηκαν όταν οι κυπριακές τράπεζες υπέστησαν ζημίες. Χαρακτηρίζει, επίσης, το πακέτο που συμφωνήθηκε για την Κύπρο ως άδικο.

Αναφέρει, επίσης, ότι τα πιο σημαντικά σημεία της επιστολής του Προέδρου Αναστασιάδη αφορούν το θέμα της βοήθειας έκτακτης ρευστότητας (ELA) προς τη Λαϊκή Τράπεζα και το αίτημα του για επανεξέταση αυτού του μέρους της συμφωνίας, προβαίνοντας παράλληλα σε μια λεπτομερή ανάλυση για το πώς προέκυψε το θέμα του ELA και για τα προβλήματα που δημιούργησε η μεταφορά του στην Τράπεζα Κύπρου.

Ο κ. Whelan εισηγείται στο άρθρο του τη διαγραφή του χρέος στον ELA προκειμένου η οικονομία της Κύπρου να μπορέσει να ανακάμψει όπως έγινε στην περίπτωση της Anglo Irish Bank. Σημειώνει ότι ο τρόπος που έτυχε χειρισμού το θέμα του ELA της Ιρλανδίας δημιουργεί ένα προηγούμενο όσον αφορά το χειρισμό του ELA της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου.
Επισημαίνει, επίσης, ότι το Διοικητικό της ΕΚΤ θα πρέπει να αναγνωρίσει το λάθος του να εγκρίνει την παροχή ρευστότητας σε αφερέγγυες τράπεζες.

Αναφέρει ακόμη ότι τα μέλη του Συμβουλίου θα πρέπει να κατανοήσουν ότι, πέραν από τα προφανή επιχειρήματα σε ό,τι αφορά την αδικία της υφιστάμενης συμφωνίας για την Κύπρο, είναι προς το ευρύτερο ευρωπαϊκό συμφέρον να τεθεί η Τράπεζα Κύπρου σε σταθερή βάση και να αρθούν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων στην Κύπρο.

Προειδοποιεί, ταυτόχρονα, ότι εάν δεν γίνει κάτι τέτοιο, ενδεχομένως να υπάρξουν συνέπειες αλλού, διερωτώμενος, τέλος, εάν η ΕΚΤ θα ήθελε να δει και άλλους πολίτες στην ΕΕ να αμφιβάλλουν για την κατάσταση των τραπεζών τους και να διερωτώνται κατά πόσον και οι ίδιοι θα καταλήξουν να χάσουν τα χρήματα τους.

_______________
*Ο Karl Whelan είναι καθηγητής οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Έχει εργαστεί στη Fed και στην κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας, ενώ είναι μέλος ειδικής ομάδας εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύει την Επιτροπή για Οικονομικά Θέματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

__________________






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου