10 Ιουνίου 2013

Γιατί δεν κατέθεσε προσφορά για ΔΕΠΑ η Gazprom

Η απόφαση του ενεργειακού κολοσσού Gazprom, να μην καταθέσει σήμερα δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΠΑ, αιφνιδίασε την κυβέρνηση. 

Οι λόγοι της υπαναχώρησης της Gazprom δεν είναι εύκολο προς το παρόν να διαγνωσθούν. Η εκτίμηση κυβερνητικών πηγών είναι ότι οι ασφυκτικές πιέσεις των Ευρωπαίων, λειτούργησαν ανασταλτικά στην κατάθεση προσφοράς από τον ρωσικό κολοσσό. Κάποιες πληροφορίες θέλουν την εξέλιξη αυτή να συνδέεται με τις ενστάσεις που εγείρουν οι Βρυξέλλες για την ενίσχυση της μονοπωλιακής θέσης της Gazprom στην ελληνική αγορά.


Τον φόβο των όρων που θα έθεταν οι Βρυξέλλες στην περίπτωση που η Gazprom προχωρούσε στην εξαγορά της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) επικαλέστηκε ως τον πιθανότερο λόγο απόσυρσης του ρωσικού ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Μάκης Παπαγεωργίου.

Ο διαγωνισμός επανεξετάζεται και θα προκηρυχθεί εκ νέου «σε επόμενο χρονικό διάστημα αφού γίνει η ανάλογη οργάνωση και προετοιμασία» είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Παπαγεωργίου. «Οι συνθήκες υπό τις οποίες προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός στις αρχές του 2012 ήταν διαφορετικές για την Ελλάδα. Το country risk ήταν υψηλό και έως τον Νοέμβριο του 2012 υπήρχε το θέμα να μείνουμε στο ευρώ» τόνισε. «Πιστεύουμε ότι στην επόμενη φάση, καθώς δεν υπάρχει η πιθανότητα Grexit, θα είναι καλύτερες οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή ακόμη και αυτών που συμμετείχαν στον πρώτο διαγωνισμό» πρόσθεσε.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, ο εκπρόσωπος τύπου της Gazprom, κ. Σεργκέι Κουπριγιάνοφ, δήλωσε:
«Δεν λάβαμε επαρκείς εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μέχρι τη στιγμή ολοκλήρωσης της συμφωνίας. Όλες οι διαδικασίες εξαγοράς μετά το κλείσιμο του διαγωνισμού ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμη και ένα έτος. Ήδη η εταιρεία βαρύνεται με εκκρεμείς πληρωμές από τους πελάτες της».

Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Gazprom, Alexander Medvedev, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συνυπολογίσαμε προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και όλους τους κινδύνους της συμμετοχής της Gazrpom στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και αποφασίσαμε να μην υποβάλουμε τελική δεσμευτική προσφορά. Ωστόσο, όλες οι καταστάσεις έχουν τόσο θετική όσο και αρνητική πλευρά. Δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά. Αντιθέτως, θα ενισχύσουμε την παρουσία μας. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω την συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα».

Παράλληλα από τις Βρυξέλλες μεταδίδεται ότι δεν υπήρξε καμία ανάμειξη του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Έτσι δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πια Αρενκίλντε, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, τα οποία χαρακτήρισε αβάσιμα.

Στο μεταξύ, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι η αζέρικη εταιρεία SOCAR υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα αποφασίσει σε επόμενη συνεδρίασή του για την εγκυρότητα της προσφοράς της SOCAR, μετά από εισήγηση των χρηματοοικονομικών και νομικών του συμβούλων και στη συνέχεια θα προβεί στην αποσφράγιση του φακέλου της οικονομικής προσφοράς. Για την ΔΕΠΑ δεν υπεβλήθησαν προσφορές. Το ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ, θα ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες αξιοποίησης της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ, αξιολογώντας όλες τις δυνατές λύσεις» ανακοίνωσε το Ταμείο.

______________________
Πηγή: http://www.tovima.gr, http://www.ethnos.gr και http://www.capital.gr 10.06.2013.







yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου