27 Ιουνίου 2013

Εντι Ράμα: Θέλει να κάνει Ευρώπη την Αλβανία

Την "Αναγέννησή" τους φαίνεται να ψήφισαν οι Αλβανοί, δίνοντας τη νίκη στον σοσιαλιστή Εντι Ράμα, ηγέτη του "Ευρωπαϊκού Συνασπισμού για την Αλβανία", ο οποίος, με κύρια συνθήματα της προεκλογικής του εκστρατείας το "Αναγέννηση" και "2013 χρονιά αλλαγής" και βασικό στόχο την ευρωπαϊκή τροχιά της Αλβανίας, κατάφερε να σημειώσει μία άνετη νίκη. 

Αντίθετα, ο αντίπαλός του και μεγάλος ηττημένος των εκλογών, Σαλί Μπερίσα, έπειτα από οκτώ έτη στην πρωθυπουργία και περί τις δύο δεκαετίες στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, φαίνεται να "πλήρωσε" τις αυταρχικές ροπές διακυβέρνησης, τη διασύνδεσή του με οικονομικούς κύκλους προς εξυπηρέτηση ίδιων συμφερόντων του, καθώς και την αδυναμία των κυβερνήσεών του να ανορθώσουν την αλβανική οικονομία.

Ο 49χρονος Εντι Ράμα επιδιώκει να βάλει την Αλβανία σε ευρωπαϊκή κι εκσυγχρονιστική τροχιά, έχοντας ως πρότυπο αλλά και... δάσκαλο τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο οποίος θεωρείται πιθανό να αναλάβει καθήκοντα συμβούλου του.

Καθώς η επόμενη τετραετία αναμένεται να είναι καθοριστική για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας -η Αλβανία, αν και έχει από το 2009 υποβάλει αίτημα ένταξης στην ΕΕ, δεν της έχει μέχρι στιγμής αναγνωριστεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας-, το στοίχημα για τον Ράμα είναι πολλαπλό: Θα πρέπει να ενδυναμώσει τις δημοκρατικές διαδικασίες, να καταπολεμήσει τη διαφθορά, να ενισχύσει τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του κράτους.

Σε αυτά τα πλαίσια, πρώτος του στόχος, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, είναι η ευρεία διοικητική μεταρρύθμιση και η λήψη μέτρων για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, υπό το πρίσμα της ευρωπαϊκής προοπτικής και στο πλαίσιο των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας.

Ο νέος πρωθυπουργός, πάντως, φαίνεται να γοητεύεται από τις προκλήσεις. Γεννημένος στο Δυρράχιο το 1964, γιος ενός γλύπτη και μιας γιατρού, ασχολήθηκε αρχικά με το μπάσκετ, άθλημα στο οποίο και διακρίθηκε ως παίκτης της Δυναμό Τιράνων και της εθνικής Αλβανίας. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 μετανάστευσε στη Γαλλία και ακολούθησε καριέρα ζωγράφου, αρκετά επιτυχημένη, αφού στο ενεργητικό του έχει πολλές προσωπικές εκθέσεις στην Ευρώπη και την Αμερική.

Επέστρεψε στην πατρίδα του έπειτα από πρόσκληση του Σοσιαλιστή Φάτος Νάνο στις κυβερνήσεις του οποίου θήτευσε στο υπουργείο Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Το πολιτικό του άστρο όμως "έλαμψε" τα 11 χρόνια κατά τα οποία ήταν δήμαρχος Τιράνων. Ηταν ο εμπνευστής της εκστρατείας κατά των αυθαιρέτων και του προγράμματος αναμόρφωσης του ιστορικού κέντρου της πόλης. Το 2004 ανακηρύχθηκε "παγκόσμιος δήμαρχος" στην ετήσια διαδικτυακή διεθνή ψηφοφορία που οργανώνει η μη κερδοσκοπική οργάνωση CityMayors με έδρα το Λονδίνο και τον επόμενο χρόνο ανακηρύχθηκε από το περιοδικό Times ως ένας από τους "Ευρωπαίους Ηρωες".

Μεγάλη νίκη με 58% για τους Σοσιαλιστές.
Εντυπωσιακή ήταν η επικράτηση του Ράμα επί του Μπερίσα, καθώς μετά την καταμέτρηση σχεδόν του συνόλου των ψήφων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που ηγείται της «Συμμαχίας για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» (συνασπισμός αποτελούμενος από συνολικά 37 κόμματα) εξασφαλίζει το 58% (ή 84 έδρες) στην αλβανική Βουλή σε σύνολο 140, ενώ η «Συμμαχία για την απασχόληση, την ευημερία και την ένταξη» (συνασπισμός 25 κομμάτων), της οποίας ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, εξασφαλίζει το 39% ή 56 έδρες.

Παραδέχεται την ήττα του ο Σαλί Μπερίσα. 
Εν τω μεταξύ, μετά τρεις ημέρες δημόσιας σιωπής ο απερχόμενος πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα παραδέχθηκε το βράδυ της Τετάρτης την ήττα του έναντι του επικεφαλής της αριστερής αντιπολιτευόμενης συμμαχίας Έντι Ράμα. 
«Χάσαμε αυτές τις εκλογές και όλη η ευθύνη για την ήττα βαραίνει μόνον έναν άνθρωπο, εμένα» δήλωσε ο 68χρονος Μπερίσα ανακοινώνοντας επίσης την παραίτησή του από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος έπειτα από 23 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων διατέλεσε πρόεδρος της Αλβανίας για πέντε χρόνια και πρωθυπουργός για μία οκταετία.

Τo προφίλ της Αλβανίας. 
Πληθυσμός 2.821.977 (απογραφή 2011)
Μετανάστες 1.500.000
Ανεργία 13% (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ανεπίσημα αγγίζει το 30%)
Φορολογία 20,3% επί του ΑΕΠ
Προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης για το 2013 1,5%
Πληθωρισμός 3%
Δημόσιο χρέος 62,3% επί του ΑΕΠ
Μέσος μηνιαίος μισθός 260€
Κατά κεφαλήν ΑΕΠ 2.700€

_____________
Πηγές: 
Κυρίως από το άρθρο της Χρ. Κατσαρού στις 26.6.13 στο http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου