25 Ιουνίου 2016

Πίνακας του Πικάσο πωλήθηκε έναντι 53 εκατ. ευρώ

Ένα από τα πρώτα κυβιστικά έργα του Πάμπλο Πικάσο πωλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's, στο Λονδίνο, έναντι 53 εκατ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά 17 εκατ ευρώ περίπου την αρχική εκτίμηση πώλησης. Πρόκειται για τον πίνακα «Femme Assise», του 1909. Οι ειδικοί λένε ότι στον πίνακα απεικονίζεται η αγαπημένη του καλλιτέχνη, Φερνάντε Ολιβιέ. 

Ο πρώην ιδιοκτήτης του πίνακα, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, είχε αγοράσει τον πίνακα το 1973 σε δημοπρασία του ίδιου οίκου έναντι περίπου 430 χιλιάδων ευρώ. 
 
Ο οίκος Sotheby's χαρακτήρισε το έργο ως «ο μεγαλύτερος κυβιστικός πίνακας που βγήκε στην αγορά εδώ και δεκαετίες». «Είναι εξαιρετικά σπάνιο», δήλωσε η Έλενα Νιούμαν επικεφαλής του τμήματος Ιμπρεσιονισμού και Μοντέρνας Τέχνης του οίκου καθώς όπως είπε η μεγάλη πλειοψηφία των έργων της κυβιστικής περιόδου βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορα μουσεία του κόσμου, σημειώνοντας ότι τα κυβιστικά έργα του Πικάσο θεωρούνται από τα πλέον σημαντικά και πρωτοποριακά της περιόδου αυτής, καθώς σηματοδότησαν για το τι επρόκειτο να συμβεί στη σύγχρονη τέχνη.

Ο κυβισμός, που τα θέματα του αναλύονται σε γεωμετρικά σχήματα και ενώνονται με έναν αφηρημένο τρόπο, θεωρείται ένα από τα πιο επαναστατικά κινήματα στη σύγχρονη τέχνη. Ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα και θεωρείται ο πρόδρομος για την σύγχρονη αφηρημένη τέχνη.

Πηγή: Στοιχεία από www.tovima.gr


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου