18 Ιουνίου 2016

Γαλλία: «Ρεσιτάλ κατσαρόλας» για το εργασιακό

Η αντίσταση εναντίον της νέας εργασιακής νομοθεσίας που προωθεί η γαλλική κυβέρνηση καλά κρατεί, αναφέρει η Deutsche Welle. Χθες οι πολέμιοι εκδήλωσαν την αντίθεσή τους με μια κατσαρόλα στο χέρι έξω από εκατοντάδες δημαρχεία τη χώρας. 

Νωρίτερα το πρωί ο επικεφαλής της αριστερής συνδικαλιστικής οργάνωσης CGT Φιλίπ Μαρτινέζ συναντήθηκε με την υπουργό Εργασίας Ελ Μίριαμ Ελ Κομρί. Μπαίνοντας στο γραφείο της υπουργού ο Μαρτινέζ δήλωσε ότι έχει εποικοδομητικές προτάσεις. Βγαίνοντας ύστερα από δίωρο η δήλωσή του ήταν ωστόσο σαφής: «Οι διαφωνίες επιβεβαιώθηκαν». 

Οι διαφωνίες κυβέρνησης και συνδικάτων αφορούν συνολικά έξι άρθρα του νόμου. Και το μπρα ντε φερ συνεχίζεται. Οι νέες κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες για τις 23 και 28 Ιουνίου. Ο νόμος εξετάζεται αυτές τις μέρες στη Γερουσία όπου την πλειοψηφία διαθέτουν οι συντηρητικοί, οι οποίοι έχουν ήδη υποβάλλει 200 τροποποιήσεις που καθιστούν ακόμα πιο αυστηρή την νομοθεσία. 

Από τις διαδηλώσεις κατά του εργασιακού νόμου στη Μασσαλία (14/6/2016)

Στη Εθνοσυνέλευση ο νόμος θα επανέλθει στις 4 Ιουλίου. Δεν αποκλείεται πάντως η κυβέρνηση να υποχρεωθεί να καταφύγει και πάλι στο άρθρο 49 παράγραφος 3 του Γαλλικού Συντάγματος, όπως έκανε άλλωστε και στην πρώτη ανάγνωση, που δίνει τη δυνατότητα έγκρισης νόμου χωρίς να απαιτείται προηγουμένως ψηφοφορία.

Εν τω μεταξύ οι γνωστοί ακτιβιστές κατά του εργασιακού νόμου, «όρθιοι τη νύχτα», οργάνωσαν χθες, σ
τις 8 το βράδυ, το  τρίλεπτο «ρεσιτάλ της κατσαρόλας» έξω από 500 δημαρχεία βροντοφωνάζοντας στον πρόεδρο Ολάντ την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια για το εργασιακό. Ας σημειωθεί ότι η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ υπέστη νέα καθίζηση φθάνοντας το απίστευτο αρνητικό ρεκόρ του 4%.

Πηγή: Deutsche Welle


yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου