19 Ιουνίου 2016

El Greco: Η Πεντηκοστή

Η δραματικότητα της στιγμής που το Άγιο Πνεύμα ως λευκό περιστέρι "φωτίζει" τους έκπληκτους μαθητές του Ιησού Χριστού και αποστόλους, χαρίζοντάς τους τη δυνατότητα να μιλήσουν και να διαδώσουν το λόγο του Κυρίου σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, απεικονίζεται στο έργο "Πεντηκοστή" του μεγάλου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco).

Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος δηλώνεται με τη μορφή της πύρινης γλώσσας πάνω από τα κεφάλια των Αποστόλων, ενώ στο κέντρο της πολυπρόσωπης σύνθεσης βρίσκεται η Παναγία που διακρίνεται από το κόκκινο και μπλε χρώμα της ενδυμασίας της.

Έχει υποστηριχθεί ότι η μορφή του γενειοφόρου φαλακρού απόστολου (δεύτερος από τα δεξιά), που κοιτά προς τους θεατές, αποτελεί αυτοπροσωπογραφία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου ή είναι προσωπογραφία του φίλου του Antonio de Covarrubias. 

Η επιφοίτηση του αγίου πνεύματος, ελαιογραφία του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, αρχές 17ου αιώνα

Σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, την πεντηκοστή ημέρα από την Ανάσταση του Ιησού Χριστού έλαβε χώρα η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος στους 12 μαθητές (περιλαμβανομένων και των αποστόλων του Ιησού) οπότε έλαβαν Άγιο Πνεύμα μιλώντας σε ξένες γλώσσες «για τα θαυμαστά έργα του Θεού» (Πράξεις β' 1-41). 

Αυτά με αφορμή τη σημερινή γιορτή της Πεντηκοστής και την αυριανή γιορτή του Αγίου Πνεύματος.

Πηγές: Με στοιχεία από el.wikipedia.org, annagelopoulou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου