4 Μαρτίου 2018

Ρέγκλινγκ: Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και όχι η ελάφρυνση

H ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει ανταγωνιστική και το χρέος της διαχειρίσιμο, τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας από το βήμα του 3ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, επισημαίνοντας πως πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και όχι η ελάφρυνση.
«Η πρόσθετη ελάφρυνσή του δεν είναι το σημαντικότερο πράγμα που χρειάζεται να συμβεί, για να πετύχουμε κάτι τέτοιο. Αυτό που η Ελλάδα πρωταρχικά χρειάζεται είναι η ανάπτυξη, οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και μια οικονομία φιλική προς την επιχειρηματικότητα, με επαρκή δημόσια διοίκηση», είπε χαρακτηριστικά.

«Το να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη, ανταγωνιστική και ανθεκτική οικονομία, θα πάρει περισσότερο χρόνο και θα διαρκέσει πολύ μετά το τέλος του προγράμματος του ΕSM (σ.σ.: που αναμένεται τον Αύγουστο). Αυτό είναι το πιο σημαντικό μου μήνυμα σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε ότι στους επόμενους μήνες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν αν η Ελλάδα όντως χρειάζεται ελάφρυνση, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατηρησιμότητα του χρέους της. Στο τραπέζι θα πέσουν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο επέκτασης της ωρίμανσης, η παραίτηση από την πληρωμή κάποιων τόκων σε μέρος των δανείων του EFSF, καθώς και η αναδιανομή, πίσω στη χώρα, των εσόδων από τα ελληνικά ομόλογα, που σήμερα διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ένα από τα συμφωνηθέντα benchmarks είναι η διατήρηση πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος 3,5% στο ΑΕΠ μέχρι το 2022 και για αυτό η επίτευξη ανάπτυξης είναι απαραίτητη.

Επιπλέον, ο 
Κλάους Ρέκλινγκ ανέφερε ότι ο ESM διαθέτει στην εργαλειοθήκη του την προληπτική γραμμή στήριξης, τονίζοντας ότι «σήμερα ωστόσο είναι πολύ νωρίς να αποφασίσουμε αν κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο. «Είναι στο χέρι της Ελλάδας αν θα το ζητήσει. Προς το παρόν η Ελλάδα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης», προσέθεσε.

Aυστηρότερη μεταπρογραμματική εποπτεία 

Αν η Ελλάδα χρειαστεί περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της τότε η μεταπρογραμματική εποπτεία της ίσως γίνει αυστηρότερη
από των άλλων χωρών που βγήκαν από τα μνημόνια, είπε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε άλλο πάνελ στο Φόρουμ των Δελφών, ρίχνοντας έτσι φως στο τοπίο που θα ακολουθήσει την έξοδο από το μνημόνιο.

Λόγω του μεγάλου της χρέους, εξήγησε ο κ. Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση και είναι λογικό οι πιστώτριες χώρες να θέλουν να παρακολουθούν πώς εφαρμόζει τα μέτρα που έχει συμφωνήσει να λάβει.

Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να κάνει πίσω στη μεταρρυθμιστική ατζέντα ή στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Για το 2019 και το 2020, τόνισε, θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το φορολογικό έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Και πρόσθεσε ότι αν η Ελλάδα επιθυμεί μια μακροπρόθεσμη επιτυχία πρέπει να εκσυγχρονίσει την οικονομία της. Αλλωστε, ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας της είναι κατά τον κ. Ρέγκλινγκ και η προϋπόθεση για να πείσει τις αγορές ότι γύρισε σελίδα.

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναρτήσεις μας:
Στ. Ράμφος: Να βάλουμε τέλος στο πανάρχαιο ελληνικό μειονέκτημα της αυτάρκειας 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου