2 Μαρτίου 2018

Βίζερ: Η ζωή θα ήταν πιο εύκολη με προληπτική γραμμή

Οικονομικό forum των Δελφών

Η ζωή θα ήταν πολύ πιο εύκολη για την Ελλάδα αν υπήρχε ένα «δίχτυ ασφαλείας» όπως η προληπτική γραμμή στήριξης υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ (
Thomas Wieser) μιλώντας στο 3ο οικονομικό forum των Δελφών.

Αναγνώρισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει την προληπτική γραμμή στήριξης θεωρώντας ότι αυτή ισοδυναμεί με ένα νέο πρόγραμμα.

Πάντως, υποστήριξε ότι είναι πιθανό τελικώς να υπάρξει μια προληπτική γραμμή στήριξης την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε ως «μαξιλάρι ασφαλείας» -το οποίο έχει βέβαια προϋποθέσεις και υποχρεώσεις για την χώρα που ζητά το άνοιγμά της- και όχι ως νέο πρόγραμμα όπως το μνημόνιο.

Ο κ. Βίζερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα χρειαστεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών αν και, όπως υποστήριξε, αυτό θα φανεί μέσα στος επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωση εντός του πλαισίου της 3ης δανειακής σύμβασης. 


Αναφορικά με τα μέτρα διευθέτησης του χρέους, υποστήριξε ότι η εφαρμογή τους θα γίνει σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια ενώ θα είναι συνδεδεμένη με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. 

Σχετικά με το κόστος της περιόδου Βαρουφάκη, για τον Thomas Wieser υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποτιμηθεί. Ωστόσο για τον ίδιο το πραγματικό κόστος ήταν η τόσο μεγάλη συρρίκνωση του ΑΕΠ που δύσκολα αποκαθίσταται. "Πρέπει να δεις που ήσουν το 2014, που είσαι τώρα και πού θα μπορούσες να είσαι", είπε και χαρακτήρισε ασφαλή την εκτίμηση για απώλεια 200 δισ. ευρώ, "με ορισμένους να τη λένε έως και συντηρητική". 

Πηγές: naftemporiki.grcapital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου