17 Απριλίου 2019

Απόφαση Βουλής για γερμανικές οφειλές

(upd) «Ναι» από τη Βουλή στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. 

Με ευρύτατη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα, μετά από πρόταση του προέδρου του Σώματος Νίκου Βούτση, ψήφισμα με το οποίο η Βουλή «καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

 
Η ψηφοφορία έγινε δια εγέρσεως. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν εγέρθησαν, με τον κοινοβουλευτικό τους εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη να διευκρινίζει ότι το κόμμα του στηρίζει τη δική του πρόταση που κατέθεσε, σύμφωνα με την οποία «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να θέσει άμεσα, ευθέως και χωρίς περιστροφές προς το Γερμανικό Κράτος και κάθε αρμόδιο διεθνή οργανισμό τη διεκδίκηση-απαίτηση για το σύνολο των αποζημιώσεων και επανορθώσεων».

To ψήφισμα 

Στο ψήφισμα αναφέρεται: 

«Η Βουλή των Ελλήνων, λαμβάνοντας υπόψη ότι:
Με τις από 27 Φεβρουαρίου 2014, 10 Μαρτίου 2015 και 18 Νοεμβρίου 2015 ομόφωνες αποφάσεις της, κατά την ΙΕ΄, την ΙΣΤ΄ και την ΙΖ΄ Βουλευτική Περίοδο αντίστοιχα, συστάθηκε Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Η Διακομματική Επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της τα Πορίσματα - Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Μάρτιος 2013, Δεκέμβριος 2014), του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ιανουάριος 2014), καθώς και άλλων αρμόδιων κρατικών φορέων (Υπουργείο Πολιτισμού, Τράπεζα της Ελλάδος), υπέβαλε Πόρισμα - Έκθεση, όπου καταγράφονται και οι επιμέρους γνώμες των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτήν.

Έχοντας περαιτέρω υπόψη ότι:
- το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητά επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση,
- οι αξιώσεις του Ελληνικού Κράτους και οι οφειλές από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές στο σύνολό τους,
- το Ελληνικό Κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του,
- δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους,

Καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση
Να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες, ιδίως τις διπλωματικές και νομικές, ενέργειες για τη διεκδίκηση των οφειλών και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του Ελληνικού Κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η παρούσα απόφαση κοινοποιείται και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
».


Νωρίτερα γράφαμε: 

Με ευρύτατη πλειοψηφία η εθνική αντιπροσωπεία σήμερα ουσιαστικά ανοίγει επίσημα τον δρόμο για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Στην αίθουσα της Ολομέλειας αρχηγοί κομμάτων και βουλευτές συζητούν με θέμα το περιεχόμενο της έκθεσης που υπέβαλε η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, ενώ αργά το απόγευμα θα διεξαχθεί ψηφοφορία «δι’ εγέρσεως» επί της πρότασης που παρουσίασε χθες στη διάσκεψη των προέδρων ο κ. Ν. Βούτσης, για την «επόμενη μέρα».

Η σύντομη αυτή πρόταση, η οποία έτυχε της υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, της Ν.Δ., της ΔΗΣΥ και της Ενωσης Κεντρώων (το ΚΚΕ θα παρουσιάσει τη δική του πρόταση) καταλήγει με το εξής: «Η Βουλή των Ελλήνων καλεί την ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες διπλωματικές και νομικές ενέργειες για τη διεκδίκηση και την πλήρη ικανοποίηση όλων των αξιώσεων του ελληνικού κράτους από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο». 

Ο πρόεδρος της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους, αφού σημείωσε ότι πρόκειται για μια «ιστορική στιγμή για το ελληνικό Κοινοβούλιο», μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη, κατόπιν τούτου, να προχωρήσει σε ρηματική διακοίνωση (που είναι το πρώτο βήμα, κατά το διεθνές δίκαιο) προς τη γερμανική κυβέρνηση, με αντικείμενο τη διεκδίκηση συγκεκριμένων αξιώσεων».

Στο κείμενο που τίθεται προς έγκριση σήμερα από την Ολομέλεια, υπογραμμίζονται χαρακτηριστικά τα ακόλουθα: «Το ζήτημα των οφειλών προς την Ελλάδα από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παραμένει ανοικτό, ως απαράγραπτο χρέος που αναζητεί επίμονα την ηθική, ιστορική και νομική του δικαίωση. Οι αξιώσεις του ελληνικού κράτους παραμένουν εκκρεμείς και ενεργές. Το ελληνικό κράτος ουδέποτε και καθ’ οιονδήποτε τρόπο αποποιήθηκε των αξιώσεών του. Δεν τίθεται και δεν δύναται να τεθεί κανένα ζήτημα παραγραφής των αξιώσεων του ελληνικού κράτους».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη σχετική έκθεση της Διακομματικής Επιτροπής και ειδικότερα όσον αφορά τον προσδιορισμό των απαιτήσεων του Β΄ Π.Π., γίνεται μνεία «επισταμένης μελέτης εκ μέρους Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», βάσει της οποίας οι απαιτήσεις της Ελλάδας ανέρχονται σε περίπου 309 δισ. ευρώ (βάσει της συνδιάσκεψης των Παρισίων), και σε περίπου 270 δισ. ευρώ (βάσει αρχειακού υλικού), ενώ γενικότερα σημειώνεται ότι «η Γερμανία ήταν και είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τόκους για όσο χρονικό διάστημα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της». 


Στο πόρισμα μεταξύ άλλων αναφέρεται ενδεικτικά ότι η Ελλάδα προέβαλε το 1945 το πρώτον την αξίωσή της έναντι της Γερμανίας: «1945- Διάσκεψη των Γερμανικών Επανορθώσεων στο Παρίσι: Η Ελληνική Αντιπροσωπεία υπό τον Αθανάσιο Ι. Σμπαρούνη προέβαλε το πρώτον την αξίωσή της έναντι της Γερμανίας για την πληρωμή της αξίας των προκαταβολών μέσω της Τράπεζας της Ελλάδας...». 

Τέλος, σχετικά με το γεγονός ότι η εν λόγω έκθεση εισάγεται προς συζήτηση από τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας δύο χρόνια μετά την κατάθεσή της, ο κ. Βούτσης είπε πως «η καθυστέρηση έχει να κάνει με το ότι δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση, μέσα στην κρίση και όσο διαρκούσαν τα μνημόνια, να επιχειρηθεί για επικοινωνιακούς λόγους συμψηφισμός με τα χρέη της χώρας μας». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου